Opis Mimosa:
Mimosa lub mimoza to alkoholowy lekki koktajl z dodatkiem wina musującego. Dopełnieniem tego drinka jest sok pomarańczowy. Jest jednym z najprostszych drinków jakie możemy przygotować. Jest na tyle popularny, że każdy dobrze wyszkolony barman od razu będzie go znał i zamówimy go w każdym dobrym barze.
Drink ten jest bardzo orzeźwiający i lekki. Nie jest to drink z dużą zawartością alkoholu. Nazwa tego koktajlu odwołuje się do żółtych kwiatów mimozy, jest to przepiękny kwiat, który możemy znaleźć we Włoszech. Jest on symbolem włoskiego dnia kobiet.
Drink został stworzony w 1925 roku przez barmana zatrudnionego w paryskim Hotelu Ritz. We Włoszech Drink Mimosa uchodzi za aperitif, czyli napój alkoholowy podawany przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu. Drink jest w szczególności popularny wśród damskiej części. Jednak nie mniej popularny wśród mężczyzn.
Mimosa jest drinkiem, której przepis znajduje się na oficjalnej liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (The International Bartenders Association, w skrócie IBA).
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki.
Składniki:
75 ml białego wytrawnego wina musującego
75 ml soku ze świeżych pomarańczy
Plasterek pomarańczy
Sposób przygotowania:
Do kieliszka od szampana typu Flute wlewamy sok z pomarańczy. Następnie do tego dodajemy również wino musujące. Całość mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu.