Opis Mikołajkowe truskawki:
Mikołajkowe truskawki to świetny pomysł na przekąskę czy deser dla dzieci, ale również i dla dorosłych. Takimi mikołajkami możesz ozdobić tort lub podawać je jako samodzielny deser.
Jest to bardzo prosty i szybki deser do przygotowania. Wystarczy nam tylko kilka podstawowych składników oraz odrobina kreatywności. Jeżeli Wasze pociechy mają urodziny właśnie w okresie świątecznym, polecam przygotować Wam mikołajkowe truskawki. Na pewno zachwycą wszystkie dzieci i z wielką ochotą zjedzą odrobinę owoców.
Jednak mikołajkowe truskawki nie są przeznaczone tylko dla dzieci. Również zachwycą wszystkich dorosłych. Jeżeli chcecie przygotować na święta coś innego i ciekawego, a do tego chociaż odrobinę zdrowego (mam tu na myśli truskawki), polecam Wam poniższy pomysł.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery czy też przepisy na Boże Narodzenie.
Składniki:
1/2 kg truskawek
225 g naturalnego serka homogenizowanego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru pudru
Posypka czekoladowa
Opis przygotowania:
Truskawki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy szypułki. Następnie odcinamy ich stożki i odstawiamy je na bok. Dolną część truskawek lekko wydrąż za pomocą małego, cienkiego nożyka i delikatnie podetnij jej spód, tak aby truskawka była stabilna.
Następnie w miseczce ubijamy serek homogenizowany z dodatkiem ekstraktu waniliowego oraz cukru pudru. Całość ubijamy na puszystą masę.
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Następnie wypełniamy kremem wydrążone części truskawek. Truskawki wypełniamy tak aby na powierzchni wystawała kremowa masa, z której formujemy główki.
Następnie na masę nakładamy odłożone stożki truskawek tworząc “kapelusze”. Przy pomocy rękawa cukierniczego kapelusze ozdabiamy tworząc pompon na czubku i ozdabiamy wedle uznania. Na dolnej części truskawki tworzymy guziczki.
Z posypki czekoladowej tworzymy oczy.