Opis:

Klopsiki w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżyć ziół. Zamiennie również możemy oczywiście używać suszonych ziół. Klopsiki są niezwykle delikatne w smaku, ale smakują i dzieciom i dorosłym. Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na smaczny obiad, do którego nie potrzebujesz wielu składników.

Składniki:

Składniki na klopsiki:
1 kg mięsa mielonego
1 jajko
1 czerwona cebula
8 łyżek bułki tartej
Sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2-3 łyżki mąki
Olej

Składniki na sos:
800 g krojonych pomidorów w sosie
2 łyżki posiekanych listków świeżego oregano
2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
Sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 czerwona cebula
1 łyżeczka cukru brązowego
Oliwa

Sposób przygotowania:

Najpierw zajmujemy się przygotowaniem sosu pomidorowego. Cebulę drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę (3-4 łyżki). Do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy zacznie pachnieć natychmiast dodać pokrojoną cebulę, zamieszać, smażyć, aż cebula zmięknie.

Do garnka dodajemy pomidory i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz posiekanymi ziołami. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze pod przykryciem ok. 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy klopsiki. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Odstawiamy do ostudzenia.

Mięso wrzucamy do większej miski i dodajemy do tego jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę oraz ostudzoną cebulę. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Następnie na duży talerz wysypujemy mąkę. Z mięsa tworzymy niewielkie kulki i obtaczamy je w mące.

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy klopsiki z każdej strony. Usmażone klopsiki wrzucamy do garnka z sosem. Zwiększamy delikatnie ogień, aby sos zaczął bulgotać, ale żeby się nie gotował.

Wszystkie składniki w garnku łączymy ze sobą. Garnek należy przykryć i na małym ogniu gotować klopsiki przez ok. 30 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here