Opis Mielone ze szparagami:
Powrót do klasyki, ale z dodatkiem nowoczesności – Mielone ze szparagami. Kotlet mielony, w Małopolsce zwany jest sznyclem. Kotlety najczęściej wykonuje się ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem bułki tartej i surowego jajka. Danie można podać w wersji klasycznej: z tłuczonymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. Można również podawać z innymi dodatkami: mizerią, szparagami. Polecamy Ci również inne przepisy na obiad
Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa
1 cebula
Bułka tarta
Szparagi 1 pęczek
1/2 szklanki mleka
1 jajko
Sól, pieprz
1 kajzerka
Smalec lub olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Na początku bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia przez ok. 10-15 minut. Następnie przepuszczamy ją przez maszynkę do mielenia. Do większej miski wrzucamy mięso mielone, startą na tarce cebulę, jajko, zmieloną bułkę oraz 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.
Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju. Smażymy z każdej strony.
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałą część. Gotujemy przez 5 minut. Ugotowane szparagi podajemy z usmażonymi kotletami.