Opis Mielone z indyka z warzywami
Mielone z indyka z warzywami – bo fit dieta wcale nie musi być nudna. Mięso mielone, kasza i dodatki to ciekawe połączanie smaków, które do tej pory mogło być Wam nieznane.
Niby prosty przepis a bardzo go lubimy. Polecam koniecznie wypróbować z kaszą kuskus. To danie pochodzi z kuchni tureckiej dlatego polecamy wam właśnie przepisy kuchni tureckiej.
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
4 łyżki kaszy kuskus
Natka pietruszki
Sól, pieprz
4 ząbki czosnku
1 jajko
1 cukinia
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1 pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Kaszę kuskus wsypujemy do kubka, zawalamy osolonym wrzątkiem, tak aby zakrywał kaszę powyżej 1 cm. Pozostawiamy na kilka minut i odstawiamy do ostudzenia.
Do dużej miski dodajemy mięso mielone, ostudzoną kaszę, posiekaną pietruszkę, startą na dużych oczkach cukinię, posiekany szczypiorek, jajko, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Formujemy w dłonie nieduże klopsiki.
Aby klopsiki były fit. Przygotowuję je bez oleju w piekarniku. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku (200 stopni) przez 10-15 minut.
Gotowe klopsiki możemy podawać z dodatkami jakimi chcemy.