Opis Masala Chai:
Masala Chai (masala czaj) to najpopularniejsza forma przygotowania aromatycznej indyjskiej herbaty o ostrym smaku. Same słowo masala w języku hindi oznacza mieszankę Przypraw. W Indiach każda rodzina ma swoją własną metodę przygotowania tej herbaty. Nie istnieje jeden precyzyjny przepis przygotowania. Natomiast bazę stanowią: mleko, czarna, mocna herbata, cukier/miód/melasa oraz przyprawy takie jak imbir, kardamon, cynamon, goździki oraz pieprz.
Serwowana jest nie tylko w domach, ale i na ulicznych straganach. Mieszkańcy nalewają ją prosto ze sporego gara lub kotła do jednorazowych glinianych czarek albo szklanek.Masala chai wymaga dosyć długiego gotowania, tak aby wydobyć z przypraw intensywny aromat.
Tym co sprawia, że herbata w każdym domu i na każdym straganie ma swój niezwykły i wyjątkowy smak są przyprawy. Hindusi wykorzystują różne produkty oraz w różnych proporcjach.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na napoje.
Składniki:
300 ml mleka
2 łyżki czarnej herbaty Assam
300 ml wody
½ łyżeczki kardamonu
4 łyżeczki brązowego cukru (można zastąpić miodem)
½ łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
Gwiazdka anyżu
Kilka goździków
Opis przygotowania:
Do niewielkiego garnka dodajemy mleko, cukier, wodę, kardamon, imbir, cynamon, anyż oraz goździki. Całość doprowadzamy do wrzenia i następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pamiętajmy, aby nie doprowadzić do wykipienia.
Następnie po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy liście herbaty. Całość mieszamy i parzymy przez około 5 minut.
Całość przecedzamy przez sitko i gotowy napar wlewamy do kubeczków.
Jeżeli zamiast cukru używacie miodu, dodajcie go dopiero kiedy napar trochę wystygnie.