Masala Chai

Opis Masala Chai:

Masala Chai (masala czaj) to najpopularniejsza forma przygotowania aromatycznej indyjskiej herbaty o ostrym smaku. Same słowo masala w języku hindi oznacza mieszankę Przypraw. W Indiach każda rodzina ma swoją własną metodę przygotowania tej herbaty. Nie istnieje jeden precyzyjny przepis przygotowania. Natomiast bazę stanowią: mleko, czarna, mocna herbata, cukier/miód/melasa oraz przyprawy takie jak imbir, kardamon, cynamon, goździki oraz pieprz.

Serwowana jest nie tylko w domach, ale i na ulicznych straganach. Mieszkańcy nalewają ją prosto ze sporego gara lub kotła do jednorazowych glinianych czarek albo szklanek.Masala chai wymaga dosyć długiego gotowania, tak aby wydobyć z przypraw intensywny aromat.

Tym co sprawia, że herbata w każdym domu i na każdym straganie ma swój niezwykły i wyjątkowy smak są przyprawy. Hindusi wykorzystują różne produkty oraz w różnych proporcjach.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na napoje.

Składniki:

300 ml mleka
2 łyżki czarnej herbaty Assam
300 ml wody
½ łyżeczki kardamonu
4 łyżeczki brązowego cukru (można zastąpić miodem)
½ łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
Gwiazdka anyżu
Kilka goździków

Opis przygotowania:

Do niewielkiego garnka dodajemy mleko, cukier, wodę, kardamon, imbir, cynamon, anyż oraz goździki. Całość doprowadzamy do wrzenia i następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pamiętajmy, aby nie doprowadzić do wykipienia.

Następnie po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy liście herbaty. Całość mieszamy i parzymy przez około 5 minut.

Całość przecedzamy przez sitko i gotowy napar wlewamy do kubeczków.

Jeżeli zamiast cukru używacie miodu, dodajcie go dopiero kiedy napar trochę wystygnie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.