Masala Chai

Opis Masala Chai:

Masala Chai (masala czaj) to najpopularniejsza forma przygotowania aromatycznej indyjskiej herbaty o ostrym smaku. Same słowo masala w języku hindi oznacza mieszankę Przypraw. W Indiach każda rodzina ma swoją własną metodę przygotowania tej herbaty. Nie istnieje jeden precyzyjny przepis przygotowania. Natomiast bazę stanowią: mleko, czarna, mocna herbata, cukier/miód/melasa oraz przyprawy takie jak imbir, kardamon, cynamon, goździki oraz pieprz.

Serwowana jest nie tylko w domach, ale i na ulicznych straganach. Mieszkańcy nalewają ją prosto ze sporego gara lub kotła do jednorazowych glinianych czarek albo szklanek.Masala chai wymaga dosyć długiego gotowania, tak aby wydobyć z przypraw intensywny aromat.

Tym co sprawia, że herbata w każdym domu i na każdym straganie ma swój niezwykły i wyjątkowy smak są przyprawy. Hindusi wykorzystują różne produkty oraz w różnych proporcjach.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na napoje.

Składniki:

300 ml mleka
2 łyżki czarnej herbaty Assam
300 ml wody
½ łyżeczki kardamonu
4 łyżeczki brązowego cukru (można zastąpić miodem)
½ łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
Gwiazdka anyżu
Kilka goździków

Opis przygotowania:

Do niewielkiego garnka dodajemy mleko, cukier, wodę, kardamon, imbir, cynamon, anyż oraz goździki. Całość doprowadzamy do wrzenia i następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pamiętajmy, aby nie doprowadzić do wykipienia.

Następnie po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy liście herbaty. Całość mieszamy i parzymy przez około 5 minut.

Całość przecedzamy przez sitko i gotowy napar wlewamy do kubeczków.

Jeżeli zamiast cukru używacie miodu, dodajcie go dopiero kiedy napar trochę wystygnie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.