Marynowane podgrzybki

Opis Marynowane podgrzybki:

Marynowane podgrzybki to świetny pomyśl na przechowanie kawałka lasu na dłużej.Jesień to idealna pora na przetwory. Oprócz dżemów warto też zrobić grzyby marynowane. Grzyby marynowane w zalewie octowej z przyprawami to jeden z najlepszych przysmaków kuchni polskiej.

Idealne jako przystawka i dodatek do mięs. Niezastąpione są również do sosu tatarskiego, w towarzystwie ogórków kiszonych i cebulki stworzą perfekcyjny sos.

Marynowane podgrzybki będą najsmaczniejsze, jeśli do słoików wybierzemy małe i twarde kapelusze tych grzybów.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przetwory oraz inne przepisy na dania z podgrzybkami.

Składniki:

500 g podgrzybków
180 ml octu
500 ml wody
1 duża cebula
2 sztuki ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
2 ziarna pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy (na słoik)
2 liście laurowe

Opis przygotowania:

Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia grzybów z piasku oraz innych zanieczyszczeń. Następnie przemyj je pod zimną i bieżącą wodą.

Małe grzybki marynujemy w całości, natomiast większe najlepiej przekroić na pół lub na ćwiartki.

W garnku rozgrzewamy wodę z solą. Gdy będzie wrzątek musimy obgotować grzybki przez 5 minut. Następnie przekładamy je na durszlak i przemywamy zimną wodą.

Następnie przygotowujemy zalewę. Do garnka dodajemy wodę, cukier, sól, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość zagotowujemy i dodajemy następnie ocet. Całość ponownie zagotowujemy.

Do gotowych słoiczków dodajemy gorczycę oraz grzybki i pokrojoną w paski cebulę. Następnie grzyby zalewamy gorącą zalewą. Mocno zakręcamy słoiki i je pasteryzujemy. Następnie odstawiamy dnem do góry.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.