Opis Marynowane podgrzybki:
Marynowane podgrzybki to świetny pomyśl na przechowanie kawałka lasu na dłużej.Jesień to idealna pora na przetwory. Oprócz dżemów warto też zrobić grzyby marynowane. Grzyby marynowane w zalewie octowej z przyprawami to jeden z najlepszych przysmaków kuchni polskiej.
Idealne jako przystawka i dodatek do mięs. Niezastąpione są również do sosu tatarskiego, w towarzystwie ogórków kiszonych i cebulki stworzą perfekcyjny sos.
Marynowane podgrzybki będą najsmaczniejsze, jeśli do słoików wybierzemy małe i twarde kapelusze tych grzybów.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przetwory oraz inne przepisy na dania z podgrzybkami.
Składniki:
500 g podgrzybków
180 ml octu
500 ml wody
1 duża cebula
2 sztuki ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
2 ziarna pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy (na słoik)
2 liście laurowe
Opis przygotowania:
Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia grzybów z piasku oraz innych zanieczyszczeń. Następnie przemyj je pod zimną i bieżącą wodą.
Małe grzybki marynujemy w całości, natomiast większe najlepiej przekroić na pół lub na ćwiartki.
W garnku rozgrzewamy wodę z solą. Gdy będzie wrzątek musimy obgotować grzybki przez 5 minut. Następnie przekładamy je na durszlak i przemywamy zimną wodą.
Następnie przygotowujemy zalewę. Do garnka dodajemy wodę, cukier, sól, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość zagotowujemy i dodajemy następnie ocet. Całość ponownie zagotowujemy.
Do gotowych słoiczków dodajemy gorczycę oraz grzybki i pokrojoną w paski cebulę. Następnie grzyby zalewamy gorącą zalewą. Mocno zakręcamy słoiki i je pasteryzujemy. Następnie odstawiamy dnem do góry.