Marynowane kurki

Opis Marynowane kurki:

Marynowane kurki to idealna propozycja przechowanie kurek na dłuższy czas. Marynowane grzyby są idealne zarówno do sałatek, kanapek czy po prostu do przegryzania jako przekąskę.

Zamarynujmy kurki, kiedy jest sezon na te grzyby. Wtedy z łatwością są dostępne w sklepach i na straganach, a przez to są wtedy dużo tańsze.

Kurka czyli znany pieprznik jadalny. Jest to wdzięczny grzyb leśny o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Kurki można gotować, smażyć, dusić, marynować, a nawet mrozić. Wartość odżywcza kurek skumulowana jest w kapeluszach, które zawierają witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E. Zawiera także całkiem sporo soli mineralnych: żelazo, cynk, potas, jod, siarka, wapń, miedź, mangan i fluor. Są również niskokaloryczne – 100 g świeżych kurek to tylko 38 kcal.Kurki, tak jak wszystkie grzyby, są ważnym źródłem błonnika, który odgrywa ważną rolę w procesie trawienia.

Poniżej zapraszam na mój sposób marynowania kurek.

Polecamy Wam również nasz inne przepisy na przetwory oraz inne przepisy na dania z kurkami.

Składniki :

1 szklanka octu
2 szklanki wody
1 kg kurek
4 szt. ziela angielskiego
1 dag soli
4 ziarenka pieprzu czarnego

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania kurek. Grzyby musimy dokładnie wyczyścić z piasku oraz umyć pod bieżącą wodą.

Do marynowania najlepiej używać mniejsze kurki. Natomiast przy większych najlepiej obciąć trochę trzonki grzybów. Następnie grzyby musimy obgotować w osolonej wodzie przez około 15 minut. Odsączamy z wody. i przełożyć do słoików.

Następnie przygotowujemy zalewę. Do rondelka dodajemy wodę, ocet, ziele angielskie oraz czarny pieprz. Całość zagotowujemy.

Gotową zalewą zalewamy grzybki w słoiku. Następnie słoik mocno zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki i odwracamy dnem do góry.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.