Marynowana papryka

Opis Marynowana papryka:

Marynowana papryka to teraz obowiązkowa pozycja na mojej liście przetworów w tym roku. Zimą słoiczek przygotowanej w ten sposób papryki posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek.

Papryka marynowana z tego przepisu  jest zawsze pyszna i chrupiąca. Przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możesz skomponować według własnych upodobań smakowych. Przygotowanie takich słoiczków nie zajmie Wam dużo czasu, a w późniejszym czasie będzie przepysznym dodatkiem do innych dań.

Wystarczy odpowiednia zalewa do papryki i będziemy mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki.

Składniki:

3 kg czerwonej papryki
6 szklanek wody
2 szklanki octu
1 opakowanie kolorowego pieprzu
2 łyżki soli
Ziele angielskie
2 szklanki cukru
Liść laurowy
10 szt. szalotki
Gorczyca

Opis przygotowania:

Z papryki usuwamy gniazda nasienne oraz białe włókna. Następnie dokładnie ją myjemy. Kroimy je wedle uznania, w paski lub ćwiartki.

W garnku zagotować wodę z octem. Następnie do tego dodajemy również sól i cukier. Szalotki obieramy i kroimy je na ćwiartki.

Do wyparzonych słoików wkładamy szalotki, przyprawy oraz ciasno paprykę. Następnie papryki zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą. Słoiki dokładnie zalewamy.

Następnie do dużego garnka wyłożonego ściereczką wkładamy przygotowane słoiczki i pasteryzujemy przez około 10 minut.

Po tym czasie słoiczki wyjmujemy i odwracamy dnem do góry na 10 minut. Następnie ustawiamy je w prawidłowej pozycji w chłodnym miejscu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.