Marynowana cukinia

Opis Marynowana cukinia:

Marynowana cukinia to wspaniały pomysł na zimowe przetwory. Cukinia jest bardzo zdrowa i sprzyja naszemu organizmowi zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Cukinia bogata jest w witaminę C.

Jeżeli dbacie o linię oraz waszą dietę, polecam Wam cukinię w codziennych daniach. Jest bowiem ona lekkostrawna i niskokaloryczna. Również wspomaga trawienie oraz przyspiesza metabolizm. Polecam cukinię również dla osób chorych na cukrzycę, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Korzystnie działa również na nasz wzrok i poprawia wygląd skóry.

Przetwory zazwyczaj przygotowujemy w zalewie octowej. W tym przypadku również tak będzie. Warzywa w occie często stanowią doskonałą bazę dla innych, nieco bardziej urozmaiconych przetworów.

Polecamy Wam również nasze przepisy na przetwory.

Składniki:

3 kg cukinii
2,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
6 szklanek wody
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki soli
Pieprz czarny w ziarnach
Ziele angielskie
Liść laurowy
Czosnek

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania cukinii. Dokładnie myjemy ją, odcinamy końcówki i resztę kroimy w plastry.

Następnie przygotowujemy zalewę. Do garnka dodajemy ocet, wodę, cukier, kurkumę oraz sól. Całość zagotowujemy i mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Następnie słoiki myjemy w gorącej wodzie. Kolejno do każdego słoika wkładamy pokrojoną cukinię. Następnie dodajemy do tego po kilka ziarenek czarnego pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy i ząbek czosnku.

Słoiki zalewamy przygotowaną zalewą, ale nie do pełna. Następnie bardzo dobrze je zakręcamy i pasteryzujemy w dużym garnku wyłożonym ściereczką/ręcznikiem. Gotujemy przez około 12 minut. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.