Opis Marynowana cukinia:
Marynowana cukinia to wspaniały pomysł na zimowe przetwory. Cukinia jest bardzo zdrowa i sprzyja naszemu organizmowi zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Cukinia bogata jest w witaminę C.
Jeżeli dbacie o linię oraz waszą dietę, polecam Wam cukinię w codziennych daniach. Jest bowiem ona lekkostrawna i niskokaloryczna. Również wspomaga trawienie oraz przyspiesza metabolizm. Polecam cukinię również dla osób chorych na cukrzycę, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Korzystnie działa również na nasz wzrok i poprawia wygląd skóry.
Przetwory zazwyczaj przygotowujemy w zalewie octowej. W tym przypadku również tak będzie. Warzywa w occie często stanowią doskonałą bazę dla innych, nieco bardziej urozmaiconych przetworów.
Polecamy Wam również nasze przepisy na przetwory.
Składniki:
3 kg cukinii
2,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
6 szklanek wody
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki soli
Pieprz czarny w ziarnach
Ziele angielskie
Liść laurowy
Czosnek
Opis przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania cukinii. Dokładnie myjemy ją, odcinamy końcówki i resztę kroimy w plastry.
Następnie przygotowujemy zalewę. Do garnka dodajemy ocet, wodę, cukier, kurkumę oraz sól. Całość zagotowujemy i mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Następnie słoiki myjemy w gorącej wodzie. Kolejno do każdego słoika wkładamy pokrojoną cukinię. Następnie dodajemy do tego po kilka ziarenek czarnego pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy i ząbek czosnku.
Słoiki zalewamy przygotowaną zalewą, ale nie do pełna. Następnie bardzo dobrze je zakręcamy i pasteryzujemy w dużym garnku wyłożonym ściereczką/ręcznikiem. Gotujemy przez około 12 minut. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.