Opis:

Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość.

Składniki:

Ciasto:
180 ml mleka
6 żółtek
3 szklanki mąki pszennej
45 g świeżych drożdży
150 g roztopionego masła
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki rumu lub wódki
1,5 łyżki oleju
1 opakowanie cukru waniliowego

Masa:
6 białek
200 g cukru
500 g maku
50 g posiekanych orzechów włoskich
100 g rodzynek
Olejek migdałowy
1 łyżka miodu
1 łyżka margaryny
Kandyzowana skórka pomarańczowa

Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Na początki mak zalewamy 500 ml wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem, aby napęczniał. Następnie odkrywamy i zostawiamy do wystygnięcia. Mak musimy dwukrotnie przemielić.

Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w letnim mleku i pozostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka należy utrzeć z pozostałym cukrem na puszysty krem. Cukier waniliowy dodajemy do ubitej masy. Żółtka mieszamy z przesiana mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka, z roztopionym i ostudzonym masłem, szczyptą soli, olejem oraz rumem.

Wyrabiamy elastyczne i luźne ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.

W tym czasie przygotowujemy masę. Do wcześniej zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, miód, olejek migdałowy oraz miękkie masło. Białka wraz z cukrem ubić na sztywną masę i następnie dodać do masy makowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypana mąką stolnicę i wyrabiamy. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką papierze do pieczenia i przenieść na blachę do pieczenia. Całość pokryć masą makową i zawinąć w roladę. Ciasto musimy dokładnie skleić na końcach jak i na łączeniach. Układamy łączeniem do dołu i pozostawiamy w ciepłym miejsca do wyrośnięcia przez ok. 30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wstawiamy na ok. 45-50 minut, aż będzie zarumienione.

W tym czasie możemy przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Po upieczeniu i ostudzeniu makowiec polewamy przygotowanym lukrem. Dekorujemy skórką pomarańczową oraz orzechami laskowymi.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here