Makaron z serem

Opis Makaron z serem:

Makaron z serem to pyszny i szybki przepis na danie obiadowe czy kolację. W Polsce uwielbiamy dania, które opierają się na wykorzystaniu makaronu. Ogromnym plusem jest również fakt, że przepis jest szybki i prosty, więc nawet początkujący kucharz pzygotuje taki makaron.

Połączenie makaronu i sera to uniwersalny przepis. Nieważne, jaki rodzaj makaronu wykorzystamy i czy będzie to makaron z serem pleśniowym, żółtym czy twarogowym (w tym przypadku powstaje nam danie na słodko). Połączenie produktów mlecznych i zbożowych to zawsze dobre uzupełnienie naszej codziennej diety.

Ja najbardziej uwielbiam połączenia makaronu z serem Cheddar. Według mnie ma nie tylko niesamowicie głęboki kolor, ale równie mocny smak, co czyni go najlepszym wyborem do dipów, czy potraw, w których stopiony ser odgrywa jedną z głównych ról.

Makaron z serem, czyli danie znane za granicą jako mac & cheese, to danie uwielbiane zarówno przez wszystkie dzieci jak i dorosłych. Z pewnością zasmakuje również w Waszych domach.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na makarony oraz inne przepisy na dania główne.

Składniki:

200 g startego sera cheddar
175 g suchego makaronu typu kolanka
240 ml mleka
32 g mąki pszennej
55 g masła
0,5 łyżeczki soli oraz świeżo zmielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy.
Następnie przygotowujemy sos serowy. Na większej patelni rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy do tego mąkę, sól oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy. Całość gotujemy na dużym ogniu przez około 4-5 minut, aż uzyska złoty kolor.
Następnie do składników na patelni stopniowo i powoli dolewamy mleko. Masę cały czas mieszamy, aż masa delikatnie zgęstnieje. Po tym czasie zmniejszamy ogień do małego i dodajemy ser, tak aby połączył się z mlekiem, masłem i mąką. Całość mieszamy, aż ser całkowicie się rozpuści.
Na końcu sos serowy mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem (na patelni). Jeżeli całość jest zbyt gęsta, dodajemy do makaronu mleko i całość mieszamy (jeżeli dodajemy mleko, patelnię ponownie stawiamy na ogniu).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.