Makaron z serem

Opis Makaron z serem:

Makaron z serem to pyszny i szybki przepis na danie obiadowe czy kolację. W Polsce uwielbiamy dania, które opierają się na wykorzystaniu makaronu. Ogromnym plusem jest również fakt, że przepis jest szybki i prosty, więc nawet początkujący kucharz pzygotuje taki makaron.

Połączenie makaronu i sera to uniwersalny przepis. Nieważne, jaki rodzaj makaronu wykorzystamy i czy będzie to makaron z serem pleśniowym, żółtym czy twarogowym (w tym przypadku powstaje nam danie na słodko). Połączenie produktów mlecznych i zbożowych to zawsze dobre uzupełnienie naszej codziennej diety.

Ja najbardziej uwielbiam połączenia makaronu z serem Cheddar. Według mnie ma nie tylko niesamowicie głęboki kolor, ale równie mocny smak, co czyni go najlepszym wyborem do dipów, czy potraw, w których stopiony ser odgrywa jedną z głównych ról.

Makaron z serem, czyli danie znane za granicą jako mac & cheese, to danie uwielbiane zarówno przez wszystkie dzieci jak i dorosłych. Z pewnością zasmakuje również w Waszych domach.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na makarony oraz inne przepisy na dania główne.

Składniki:

200 g startego sera cheddar
175 g suchego makaronu typu kolanka
240 ml mleka
32 g mąki pszennej
55 g masła
0,5 łyżeczki soli oraz świeżo zmielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy.
Następnie przygotowujemy sos serowy. Na większej patelni rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy do tego mąkę, sól oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy. Całość gotujemy na dużym ogniu przez około 4-5 minut, aż uzyska złoty kolor.
Następnie do składników na patelni stopniowo i powoli dolewamy mleko. Masę cały czas mieszamy, aż masa delikatnie zgęstnieje. Po tym czasie zmniejszamy ogień do małego i dodajemy ser, tak aby połączył się z mlekiem, masłem i mąką. Całość mieszamy, aż ser całkowicie się rozpuści.
Na końcu sos serowy mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem (na patelni). Jeżeli całość jest zbyt gęsta, dodajemy do makaronu mleko i całość mieszamy (jeżeli dodajemy mleko, patelnię ponownie stawiamy na ogniu).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.