Opis Makaron z pomidorkami oliwkami i bazylią:
Makaron z pomidorkami oliwkami i bazylią – to idealne danie dla zwolenników włoskich smaków. To tzw. danie jednogarnkowe, które możemy przygotować już w kilka minut. Szybkość i łatwość przygotowania są ogromnymi atutami tego dania.
Makaron ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem podsmażonym na odrobinie oliwy z oliwek i świeżą bazylią przypadnie do gustu całej rodzinie i nie znudzi się tak szybko. Danie idealnie nadaje się zarówno na obiad, kolację czy przyjęcie w gronie najbliższych.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz inne przepisy na makarony.
Składniki:
350 g makaronu spaghetti
300 g pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
150 g pieczarek
16 sztuk czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka listków świeżej bazylii
Sól, pieprz
Oregano, bazylia
Szczypta cukru
Sposób przygotowania:
We wrzącej i osolonej wodzie gotujemy makaron według zalecenia na opakowaniu (al dente). Następnie ugotowany makaron odcedzamy i odstawiamy.
Przygotowujemy sos. Rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy go.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy je na patelnię. Następnie pieczarki obieramy, kroimy w grubsze plastry i również dodajemy na patelnię. Całość mieszamy i podsmażamy na niedużym ogniu.
Zawartość patelni cały czas mieszamy. Delikatnie drewnianą łyżką naciskamy pomidorki, tak by puściły sok.
Następnie wszystkie składniki doprawiamy oregano, suszoną bazylią, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Całość ponownie delikatnie mieszamy. Dodajemy odrobinę wody, by wydobyć sos.
Następnie na patelnię dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Oliwki kroimy w plasterki i również dodajemy je do makaronu. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Przed podaniem makaron posypujemy listkami świeżej bazylii.