Makaron z owocami morza

Opis Makaron z owocami morza :

Przedstawiamy przepis na pyszny makaron z owocami morza. Jest to potrawa podobna do włoskiego spaghetti frutti di mare. Smak małży i krewetek podnosi dodatek białego wina, aromatu potrawie dodają suszone zioła, czosnek i zielona pietruszka. Uwielbiam to danie za jego smak i prostotę przygotowania, danie jest gotowe dosłownie w kilka minut.

Danie idealne dla wszystkich miłośników makaronu, dan włoskich oraz owoców morza. W swojej prostocie zachwyca wyśmienitym smakiem oraz zabójczym wyglądem. Zachwyci każdego, jak również przekona do siebie tych którzy nie przepadali za owocami morza.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na makarony.

Składniki:

250 g krewetek
350 g makaronu spaghetti
250 g małży
4 ząbki czosnku
100 ml białego wina (wytrawne)
natka pietruszki
Oliwa z oliwek
Sól, świeżo mielony pieprz
1 ostra papryczka chili
1 łyżeczka mieszanki suszonej bazylii i oregano

Sposób przygotowania:

Na początku gotujemy makaron al dente, zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.

Następnie w czasie kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy pozostałe składniki. Czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na patelni z dodatkiem drobno posiekanej natki pietruszki. Gotowe składniki przekładamy do miseczki.

Papryczkę chili drobno siekamy. Następnie na innej patelni podsmażamy z dodatkiem odrobiny oliwy, soli oraz suszonej bazylii i oregano. Również przekładamy do innej miseczki.

Na tej patelni z dodatkiem 2 łyżek oliwy podsmażam małże. Następnie zalewamy je połową białego wina. Gotujemy pod przykryciem około 6 minut. Odrzucamy te które nie otworzą się podczas gotowania.

Krewetki wrzucam na patelnię, gdzie smażyliśmy czosnek. Następnie dodajemy 2 łyżki oliwy i smażymy do zarumienienia.

Następnie do gotowych krewetek dodajemy małże, czosnek z natką pietruszki, papryczkę chili oraz odcedzony makaron. Mieszamy i trzymamy całość jeszcze przez kilka minut na ogniu.

Gotowy makaron przekładamy na talerze. Porcjujemy owoce morza i polewamy pozostałym na patelni sosem. Na końcu każde danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.