Makaron z krewetkami

Opis Makaron z krewetkami.:

Makaron z krewetkami i pomidorami to smaczne, oryginalne i zdrowe danie. Krewetki są najpopularniejszymi skorupiakami spośród owoców morza. Oprócz tego, że pysznie smakują, zawierają mnóstwo wartości odżywczych, a do tego są niskokaloryczne. Są łatwe do przyrządzenia w domu oraz łatwo dostępne w sklepach rybnych i marketach.

Polecamy również inne nasze przepisy na makarony w różnych odsłonach.

Składniki:

40 dkg krewetek ( świeżych lub mrożonych),
50 dkg pomidorów,
30 dkg makaronu wstążki ( najlepiej o szerokości około 1 cm),
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 płaskie łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
bazylia suszona lub świeża,
1/3 szklanki białego wina,
sól i pieprz do smaku,
tarty parmezan,
½ pęczka zielonej pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krewetki mrożone rozmrozić, sprawdzić, czy są oczyszczone. Smaczniejsze będą krewetki świeże, których przyrządzanie należy rozpocząć od oczyszczenia. Należy odciąć główkę oraz pozbyć się pancerzyka i odciąć ogonek. Po nacięciu trzeba usunąć także jelito – długą, ciemną żyłkę. Następnie krewetki umyć i odsączyć na sitku.

Pora na ugotowanie makaronu. Zagotować wodę w garnku, osolić, wsypać makaron. Mieszać delikatnie do momentu zagotowania. Następnie zmniejszyć płomień i gotować makaron około 8 minut ( zgodnie z informacją na opakowaniu). Ugotowany makaron odcedzić przez durszlak, przelać zimną wodą, odsączyć, wsypać do garnka.

Pomidory najlepiej obrać ze skórki, lecz niekoniecznie. Wyciąć szypułki i pokroić w ósemki. Można użyć pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki.

Krewetki posypać solą i pieprzem. Smażyć około pół minuty na oliwie z dodatkiem masła. Pod koniec smażenia dodać wyciśnięty czosnek. Usmażone krewetki wymieszać z makaronem.

Na patelnię po smażeniu krewetek wlać białe wino i gotować, aż częściowo odparuje. Dodać pomidory, sól, pieprz, gotować około 5 minut, do zgęstnienia. Dodać makaron wymieszany z krewetkami, trochę bazylii, chwilę podgrzewać mieszając. Posypać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Można ozdobić zieloną natką pietruszki według uznania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.