Makaron z krewetkami

Opis Makaron z krewetkami.:

Makaron z krewetkami i pomidorami to smaczne, oryginalne i zdrowe danie. Krewetki są najpopularniejszymi skorupiakami spośród owoców morza. Oprócz tego, że pysznie smakują, zawierają mnóstwo wartości odżywczych, a do tego są niskokaloryczne. Są łatwe do przyrządzenia w domu oraz łatwo dostępne w sklepach rybnych i marketach.

Polecamy również inne nasze przepisy na makarony w różnych odsłonach.

Składniki:

40 dkg krewetek ( świeżych lub mrożonych),
50 dkg pomidorów,
30 dkg makaronu wstążki ( najlepiej o szerokości około 1 cm),
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 płaskie łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
bazylia suszona lub świeża,
1/3 szklanki białego wina,
sól i pieprz do smaku,
tarty parmezan,
½ pęczka zielonej pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krewetki mrożone rozmrozić, sprawdzić, czy są oczyszczone. Smaczniejsze będą krewetki świeże, których przyrządzanie należy rozpocząć od oczyszczenia. Należy odciąć główkę oraz pozbyć się pancerzyka i odciąć ogonek. Po nacięciu trzeba usunąć także jelito – długą, ciemną żyłkę. Następnie krewetki umyć i odsączyć na sitku.

Pora na ugotowanie makaronu. Zagotować wodę w garnku, osolić, wsypać makaron. Mieszać delikatnie do momentu zagotowania. Następnie zmniejszyć płomień i gotować makaron około 8 minut ( zgodnie z informacją na opakowaniu). Ugotowany makaron odcedzić przez durszlak, przelać zimną wodą, odsączyć, wsypać do garnka.

Pomidory najlepiej obrać ze skórki, lecz niekoniecznie. Wyciąć szypułki i pokroić w ósemki. Można użyć pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki.

Krewetki posypać solą i pieprzem. Smażyć około pół minuty na oliwie z dodatkiem masła. Pod koniec smażenia dodać wyciśnięty czosnek. Usmażone krewetki wymieszać z makaronem.

Na patelnię po smażeniu krewetek wlać białe wino i gotować, aż częściowo odparuje. Dodać pomidory, sól, pieprz, gotować około 5 minut, do zgęstnienia. Dodać makaron wymieszany z krewetkami, trochę bazylii, chwilę podgrzewać mieszając. Posypać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Można ozdobić zieloną natką pietruszki według uznania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.