Opis Makaron z krewetkami pomidorami i pesto:
Makaron z krewetkami pomidorami i pesto to wspaniałe, aromatyczne i bardzo bobrze wyważone danie. Idealnie nadaje się na letnie i upalne dni, np. na kolację, obiad czy lunch. Danie to jest lekkie ale i pożywne.
Makaron z krewetkami jest prosty, pyszny i kolorowy, co pięknie wygląda na talerzu. To świetny pomysł na szybki obiad po pracy jak i na bardziej elegancką okazję, gdzie zachwyci na pewno każdego.
Jeżeli chcemy osiągnąć bardziej wykwintne danie, chcemy zachwycić czy też popisać się zdolnościami kulinarnymi przy naszych najbliższych, idealnie do tego dania pasować będzie kieliszek białego wina. Nada nam to wyrazistego smaku i elegancji.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
250 g makaronu (piórka, świderki)
8 krewetek
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 papryczka chili
Słoiczek zielonego pesto
1 garść liści bazylii
Kieliszek białego, wytrawnego wina
Pomidorki koktajlowe
Sól, pieprz
Tarty parmezan (do posypania)
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania makaronu al dente, według zalecenia na opakowaniu.
Następnie jedną łyżkę oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni. Dodajemy do tego wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojone drobno chili. Następnie smażymy przez chwilę, aż czosnek zeszkli się nam na złoty kolor. Następnie na patelnię dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodajemy również odrobinę wytrawnego wina.
Następnie krewetki dokładnie myjemy, suszymy i usuwamy pancerzyk. Dodajemy je również na patelnię. Całość dusimy przez ok. 10-15 minut.
Do krewetek dodajemy pesto. Wszystko razem dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie makaron mieszamy z pesto i krewetkami. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem oraz na górę możemy położyć kilka listków świeżej bazylii.