Przepis na majonez

Opis majonez:

Podobno każdy dobry kucharz musi potrafić zrobić majonez. Więc przyszła pora aby zaprezentować ten przepis na blogu. Domowy smakuje najlepiej i mamy pewność, że nie zawiera żadnych konserwantów. Taki majonez w smaku nie różni się niczym od tych kupionych.

Składniki:

1 jajko
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
1/2 łyżeczki cukru
Szczypta soli i pieprzu
200 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Do przygotowania potrzebny będzie wysoki pojemnik lub słoik oraz mikser z końcówką blendującą.

Na początku musimy wyparzyć jajko. Jajko wrzucamy do wrzątku na ok 10 sekund i następnie wrzucamy je do zimnej wody. Do naczynia wrzucamy jajko, cukier, sól, pieprz, musztardę oraz wlewamy sok z cytryny lub ocet. Na koniec dodajemy pomału olej, cały czas miksując pozostałe składniki blenderem. Ważne aby miksować unosząc końcówkę blendera w górę i w dół. Miksujemy wszystko przez kilka sekund i majonez jest gotowy. Miksujemy do czasu, aż powstanie nam gęsta i puszysta mieszanka. Możemy przełożyć go do słoiczka i przechowywać w lodówce przez maksymalnie 4-5 dni.

 

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here