Opis Macarons przepis:
Macarons przepis który wykona każdy! Włoskie macarons, są to słynne na całym świecie French macarons. Są to wielobarwne, okrągłe ciasteczka, które coraz częściej pojawiają się w polskich cukierniach. Ceny tej słodkiej przekąski są dosyć wysokie. Dlaczego więc nie przygotować takiego pysznego deseru samemu? Zapraszam do zapoznania się z przepisem a na pewno zachwyci każdego. Polecamy również inne nasze przepisy na desery
Składniki:
250 g bardzo drobno zmielonych migdałów
1 szklanka białek
350 g cukru pudru
150 g cukru
szczypta soli
Barwniki
Masa truskawkowa z mascarpone:
200 g mascarpone
5 łyżek konfitury truskawkowej
Sposób przygotowania:
Zanim zaczniemy przygotowywać makaroniki 3 dni wcześniej musimy oddzielić białka od żółtka i przechowujemy je w lodówce. Musimy o tym pamiętać, ponieważ świeże białko może nam opadać podczas pieczenia a makaroniki muszą być puszyste. Białko musimy wyjąć ok. 2 godziny przed przygotowywaniem makaroników.
Do dużej miski przesiewamy cukier puder oraz zmielone bardzo mocno migdały. Następnie białko ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz barwniki wedle uznania. Ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Ubitą pianę również dodajemy do miski z migdałami. Całość mieszamy, najlepiej przy użyciu szpatułki. Mieszamy, aż nie będzie widać żadnych grudek innych składników. Żeby sprawdzić czy masa jest dobra, możemy unieść szpatułkę, a masa powinna spływać gęstym strumieniem.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do cukierniczego rękawa. Wyciskamy niewielkie kółka na blaszki. Tak przygotowane makaroniki odstawiamy na minimum 15 minut, aż na powierzchni utworzy się skorupka.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Masę, którą wypełnimy nasze makaroniki może być wedle naszego uznania. Ja robiłam masę truskawkową z mascarpone. Serek mascarpone miksujemy z konfiturą truskawkową. Masę odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Makaroniki przekładamy niedużą ilością kremu. Należy przechowywać w zamkniętym pojemniku.