Opis łosoś ze szparagami:
Łosoś ze szparagami to zdrowe i proste danie. Kwasy omega-3, to właśnie z tego jest popularny łosoś a połączenie go ze szparagami daje nam kulinarne arcydzieło. Przepis na łososia ze szparagami jest bardzo reklamowanym daniem przez wiele magazynów o zdrowiu czy fitnessie. Jeżeli więc chcecie uzyskać zdrowie i pyszne danie, polecam właśnie ten przepis. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
200 g filetu z łososia
6 zielonych szparagów
3 plasterki z cytryny
Sok z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz
150 ml słodkiej śmietany 30%
75 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka posiekanego tymianku
Gałązki świeżego koperku
Sposób przygotowania:
Filet musimy umyć pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć. Filet przyprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na wierzch ryby kładziemy kilka plastrów cytryny oraz gałązki świeżego koperku. Każdy filet zawijamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na min 1 godzinę, dzięki temu łosoś będzie delikatny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni i łososia pieczemy w folii przez ok. 30 minut. Musimy sprawdzić pod folią, żeby łosoś nie był surowy ani spieczony.
Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy zdrewniałe końce. Następnie szparagi blanszujemy w lekko osolonej wodzie. Powinny być al dente.
W tym czasie robimy również sos. Bulion wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia i następnie zmniejszamy gaz. Do tego dodajemy śmietanę. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Na samym końcu doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy tymianek.
Sposób podania: Na talerz wylewamy sos i na to wykładamy łososia (łososia wykładamy z folii bez dodatku cytryny). Obok łososia wykładamy szparagi. Szparagi i łososia delikatnie polewamy sosem. Podajemy z gałązką świeżego koperku.