Lody z palonego masła

Opis Lody z palonego masła:

Lody z palonego masła to moje ulubione lody. Kiedy w znanym kulinarnym programie telewizyjnym zobaczyłam jak jeden z kucharzy przygotowuje lody z palonego masła, bardzo się zdziwiłam. Postanowiłam więc sama je przygotować i …… zakochałam się w nich. 🙂

Lody są słodkie. Jest to coś pomiędzy masą krówkową, karmelem, a lekkim orzechowym smakiem. Są po prostu nieziemsko obłędne. Jest to niesamowity smak lata. Ale kto powiedział, że zimą nie wolno sobie pozwolić na lody!

Jeżeli chcecie zasmakować czegoś zupełnie innego, polecam je gorąco. Przygotowując je jako deser lub dodatek do deseru, np. do ciasta to z pewnością zaskoczycie swoich gości. Bo przecież nikt nie spodziewa się lodowych deserów zimą. 🙂 Podarujcie sobie i swoim gościom chociaż niewielką cząstkę wspomnień lata, którego tak bardzo nam brakuje zimą.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na lody oraz inne przepisy na desery.

Składniki:

1 kostka masła
2,5 szklanki mleka
100 g cukru
1,5 szklanki śmietanki 30%
5 żółtek

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania palonego masła. Na patelnię (najlepiej o jasnym dnie) wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Następnie podgrzewamy je na małym ogniu, aż uzyska złoty kolor. Uwaga, aby nie przypalić masła.

Gdy masło jest już gotowe, przelewamy je do zimnego naczynia.

Następnie w rondelku podgrzewamy mleko oraz śmietankę. Doprowadzamy do zagotowania.

Żółtka z cukrem ubijamy na gładką i puszystą masę. Do tego dodajemy również mleko ze śmietanką. Następnie dodajemy do wszystkiego palone masło. Całość gotujemy do zgęstnienia masy, ale nie doprowadzamy do zagotowania.

Gotową masę odstawiamy do ostudzenia. Następnie, gdy jest już zimna przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Zostawiamy je na minimum 6 godzin. Mieszamy jakieś 3-4 razy w trakcie mrożenia, średnio co godzinę. Ma to na celu niedopuszczenie do wytworzenia się kryształków lodu.

Lody wyjmujemy kilka minut przed podaniem, lepiej będzie się je wyjmowało.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.