Lody śmietankowe

Opis Lody śmietankowe:

Lody śmietankowe to cudowny mleczny i kremowy deser, który uwielbia chyba każdy. Lody śmietankowe są wyśmienitą bazą do przyrządzenia różnego rodzaju mieszanek smakowych. Są również idealną bazą do innych lodów smakowych, wystarczy dodać np. orzechy czy truskawki i powstają już nam lody smakowe.

Przepis ten jest bardzo prosty. Idealnie sprawdzi się nawet dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z lodowymi deserami. Przepis nie wymaga również użycia maszynki do lodów, więc nie musicie wydawać na nią pieniędzy, a lody na pewno wyjdą wyśmienite.

Śmietanka to kluczowy składnik lodów śmietankowych. Przede wszystkim, na sklepowych półkach szukajmy śmietanki, nie śmietany. Śmietana jest równie tłusta jak śmietanka, ale z powodu niskiej zawartości cukru, lody z niej wyjdą po prostu mało smaczne. Na etykiecie naszej śmietanki powinien znaleźć się jeden z napisów: „do deserów”, „do ubijania”, „słodka śmietanka”, „śmietanka tortowa”. Powinna posiadać również wysoką zawartość tłuszczu, od 30 do 36 % lub nawet więcej.

Jeżeli będziemy pamiętać o tych kilku bardzo ważnych zasadach, z pewnością wyjdą nam najlepsze lody śmietankowe na świecie.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na lody.

Składniki:

200 ml tłustej, schłodzonej śmietanki 30-36%
40 g cukru brązowego
100 ml schłodzonego mleka

Sposób przygotowania:

100 ml śmietanki przelewamy do średniego garnka. Następnie dodajemy do tego również  cukier i całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, ściągamy garnek z ognia i przekładamy zawartość do pojemnika.
Do miski dodajemy mleko oraz pozostałą część śmietanki i dokładnie całość mieszamy mikserem. Wkładamy miskę do zamrażalnika, aby schłodzić powstałą masę.
Po około 30 minutach wyciągamy miskę z zamrażalnika. Ponownie miksujemy zawartość w celu uzyskania puszystej masy. Ponownie wkładamy pojemnik do zamrażalnika i powtarzamy opisaną powyżej czynność co 30 minut przez około 4 godziny.
Po upływie 4 godzin lody będą gotowe do spożycia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.