Lody kokosowe

Opis Lody kokosowe:

Lody kokosowe to idealny deser na upalne dni. To idealny deser dla osób, które kochają kokos. Bowiem te lody są mocno kokosowe, z wyczuwalnymi wiórkami. Raj dla wielbicieli kokosowych smaków.

Lato to idealny czas, aby bez opamiętania zajadać się lodami. Na rynku mamy ogromny wybór różnorodnych smaków. Wybór jest na prawdę ogromny. Jednak najlepsze lody to te, które przygotujemy sami w domu. Mamy wtedy całkowitą pewność w jaki sposób są przygotowywane i jakich składników używamy.

Lody w domowej kuchni możemy przygotować na dwa sposoby. Z użyciem maszynki do lodów, bądź bez maszynki. Oba sposoby sprawią, że Wasze lody będą pyszne. Jeżeli nie posiadacie takiej specjalnej maszynki do lodów, nie musicie jej specjalnie kupować, by Wasze lody były smaczne i dobrze się zmroziły.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na lody oraz inne przepisy na desery.

Składniki:

400 ml puszka mleka kokosowego
100 g wiórków kokosowych
400 g śmietanki 30 %
5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Do małego rondelka wlewamy mleczko kokosowe. Pamiętajcie, że im więcej w nim ekstraktu z kokosa, tym lepiej. Następnie dodajemy również do tego wiórki kokosowe oraz 3 łyżki cukru. Całość mieszamy i podgrzewamy przez około pięć minut na małej mocy palnika.
Następnie masę kokosową odstawiamy do przestudzenia, a później do lodówki do całkowitego schłodzenia. Masa po schłodzeniu musi zgęstnieć.
Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Gdy śmietanka będzie zimna wyjmujemy ją z lodówki. Dodajemy do tego również 2 łyżki cukru i ubijamy. Najpierw na niższych obrotach miksera (by nie zachlapać kuchni). Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Ubijamy, aż powstanie puszysta i zwarta pianka.
Ubitą śmietanę przekładamy do szerokiego naczynia. Dodajemy do tego również schłodzony krem kokosowy. Następnie całość powoli i ostrożnie mieszamy łyżką.
Gotową masę kokosową przekładamy do naczynia, w którym będziemy mrozić nasze lody. Do tego wystarczy zwykła keksówka, bądź szklany pojemnik do pieczenia.
Lody kokosowe odłóż do zamrażalnika ustawionego na -15 stopi. Po pięciu godzinach mrożenia lody są idealne do nakładania.
Jeżeli używacie natomiast maszynki do lodów, gotową masę kokosową przekładamy do maszynki i dalej postępujcie zgodnie z instrukcją.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.