Leczo

Opis leczo:

Leczo to danie bardzo sycące, z dużą ilością warzyw oraz mięsa. Obecnie jest bardzo dużo różnych sposobów przyrządzania tego dania. Ja jednak zapraszam do powrotu do klasyki. Podstawą pysznego leczo jest czerwona i chrupiąca papryka.
Leczo jest dość pikantne oraz treściwe ponieważ pochodzi z kuchni węgierskiej dlatego polecamy przy okazji przepisy kuchni węgierskiej.

Składniki:

2 papryki czerwone
1 papryka zielona
1 papryka żółta
4 cebule
5-6 pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
400 g kiełbasy
30 g margaryny lub oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na początku cebulę kroimy w piórka i smażymy ją na patelni. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Pokrojoną paprykę wrzucamy do garnka, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem. Gdy cebula na patelni się zeszkli wrzucamy ją do papryki i dalej dusimy. Kiełbasę kroimy na drobne kawałki i również podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy ją do garnka. Całość dusimy przez ok 20 minut aż papryka będzie miękka. Do tego dodajemy pomidory z puszki. Jeżeli używamy świeżych pomidorów, należy pamiętać o usunięciu skórki. Dodajemy do tego posiekany czosnek. Doprawiamy ostrą papryką. Całość dusimy na małym ogniu przez ok 1 godzinę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Leczo im dłużej się dusi tym jest smaczniejsze.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.