Opis Leczo z cukinią:
Leczo z cukinią to jedno z naszych ulubionych dań w letnie dni. Leczo to jedno ze sztandarowych dań jednogarnkowych. Jest na Węgrzech tym, czym w Polsce bigos. Jest to danie, którym głównym składnikiem jest cukinia. Oczywiście danie to możecie przygotowywać cały rok.
Ja uwielbiam przygotowywać to danie w letnie i upalne dni, ponieważ można kupić świeże, sezonowe warzywa, smakuje zdecydowanie najlepiej. To zdrowe i kolorowe danie. Jet to genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na leczo jest banalnie prosty i szybki.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz inne przepisy na dania z cukinią.
Składniki:
300 g kiełbasy
3 średnie cukinie
1/2 papryki czerwonej
2 ząbki czosnku
1/2 papryki żółtej
1 większa cebula
3 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
400 g pomidorów z puszki (bez skórki)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
250 ml wody
1/2 łyżeczki soli
Szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Na większej patelni rozgrzewamy olej. Następnie wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy również do tego pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażymy przez chwilę.
Cukinię obieramy, kroimy w kostkę i również dodajemy do pozostałych składników. Po chwili smażenia dodajemy również pokrojone w kostkę papryki (żółtą oraz czerwoną) oraz pomidory z puszki. Całość dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Co chwilę mieszamy.
Wodę mieszamy z koncentratem pomidorowym i również dodajemy do lecza. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Wszystko dusimy przez około 20 minut na małym ogniu. Mieszamy co chwilę, aby leczo się nie przypaliło. Jeżeli jest potrzeba doprawiamy na końcu solą i pieprzem.