Opis lasagne szpinakowa:
Lasagne szpinakowa to nieco lżejsza od tradycyjnej mięsnej odsłona tego dania. To również dobry sposób, by przemycić trochę zdrowej zieleniny, szczególnie w diecie dzieci. Jeżeli mamy w rodzinie osobę, która nie jada mięsa, z pewnością będzie zadowolona tym przepisem. Danie nie jest skomplikowane do przygotowania i w bardzo szybki sposób je przygotujemy. Jeśli lubisz lasagne to z pewnością spodobać Ci się mogą również inne nasze przepisy na makarony
Składniki:
1/2 opakowania makaronu lasagne
250g startego żółtego sera
Farsz szpinakowy:
1/2 kg świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
Sól, pieprz
Sos beszamelowy:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1,5 szklanki mleka
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy sos beszamelowy. Do małego rondelka dodajemy masło i roztapiamy je. Dodajemy do tego mąkę i podsmażamy. Dodajemy również mleko i musimy całość zagotować. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Mieszamy do chwili uzyskania gładkiej konsystencji.
Na maśle podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy szpinak i smażymy na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dno naczynia żaroodpornego musimy wysmarować sosem beszamelowym. Warstwy układamy kolejno: makaron, sos beszamelowy, szpinak, tarty ser. Tak układamy warstwy aż po górę. Na końcu posypujemy większą ilością startego sera.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 190 stopni przez ok. 40-45 minut.