Przepis na Lasagne szpinakowa

Opis lasagne szpinakowa:

Lasagne szpinakowa  to nieco lżejsza od tradycyjnej mięsnej odsłona tego dania. To również dobry sposób, by przemycić trochę zdrowej zieleniny, szczególnie w diecie dzieci. Jeżeli mamy w rodzinie osobę, która nie jada mięsa, z pewnością będzie zadowolona tym przepisem.

Danie nie jest skomplikowane do przygotowania i w bardzo szybki sposób je przygotujemy.

Składniki:

1/2 opakowania makaronu lasagne
250g startego żółtego sera

Farsz szpinakowy:
1/2 kg świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
Sól, pieprz

Sos beszamelowy:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1,5 szklanki mleka
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy sos beszamelowy. Do małego rondelka dodajemy masło i roztapiamy je. Dodajemy do tego mąkę i podsmażamy. Dodajemy również mleko i musimy całość zagotować. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Mieszamy do chwili uzyskania gładkiej konsystencji.

Na maśle podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy szpinak i smażymy na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą  i pieprzem.

Dno naczynia żaroodpornego musimy wysmarować sosem beszamelowym. Warstwy układamy kolejno: makaron, sos beszamelowy, szpinak, tarty ser. Tak układamy warstwy aż po górę. Na końcu posypujemy większą ilością startego sera.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 190 stopni przez ok. 40-45 minut.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here