Przepis Lasagna

Opis Lasagna:

Lasagna to rodzaj włoskiego makaronu, który jest krojony w szerokie płaty. Potrawa polega na układaniu warstwowo makaronu, sosu bolognese lub pomidorowego, startego sera oraz beszamelu. Całe danie zapiekamy w piekarniku.

Składniki:

1 op. makaronu lasagne
150 g tartego sera (najlepiej parmezanu)
1 cebula
2 łyżki oliwy
400 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego
2-4 ząbki czosnku
500 g obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki
sól
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
500 ml mleka
bazylia świeża lub suszona
suszone oregano i tymianek
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

W większym garnku rozgrzej oliwę i dodaj do tego pokrojoną w kostkę cebulę. Poczekaj aż cebula się zeszkli. Dodaj do tego drobno posiekany czosnek. Wymieszaj i smaż aż się zrumieni. Następnie dodajemy mięso. Smażymy ok. 10-15 min. Następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, bazylią, oreganem oraz tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na „wolnym ogniu”.
Przygotuj sos beszamel. W małym garnku rozpuść masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dodajemy zimne mleko i całość gotujemy na małym ogniu, do zgęstnienia, ale stale mieszając. Dopraw szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Na końcu do gorącego sosu dodaj połowę startego sera i mieszaj, aż ser się rozpuści.
Na początku dno naczynia żaroodpornego wysmaruj sosem beszamel. Następnie układamy surowy makaron tak, aby zakryły dno naczynia i nachodziły na siebie. Rozsmarować sosem bolońskim, polać sosem beszamel i posypać startym serem. Warstwy powtórzyć do wypełnienia naczynia żaroodpornego. Ostatnią warstwę przykryj makaronem, polej obficie sosem beszamel i posyp tartym serem. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 min.
Gotową lasagne możemy udekorować małymi kawałkami pomidora oraz świeżymi listkami bazylii.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here