
Opis langosz:
Langosz (langos) specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej. Langosz to drożdżowy placek, który piekło się z ciasta chlebowego blisko ogniska. Zresztą sama nazwa znaczy tyle co płomień. Teraz smaży się placki na głębokim tłuszczu. Polecamy Wam również nasze inne przepisy kuchni węgierskiej.
Składniki:
500 g mąki pszennej
300 ml mleka
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
200 g sera żółtego
1 ząbek czosnku
Olej
Sposób przygotowania:
Na początku w 100 ml mleka rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Do tego dodajemy kilka łyżek mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 minut.
Następnie do większej miski dodajemy pozostałą mąkę i mleko, sól oraz rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy placek o grubości ok. 1 cm.
Na patelni rozgrzewamy olej. Placek smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, z obu stron. Przygotowujemy w tym czasie sos. Do miski wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki wody i wszystko mieszamy ze sobą. Ser trzemy na tarce o większych oczkach.
Po usmażeniu langosza kładziemy na papierowym ręczniku żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Każdy placek smarujemy przygotowanym sosem i grubo posypujemy startym serem.