Opis Kutia :
Kutia kojarzona jest z słowiańskimi potrawami obrzędowymi. Można wywnioskować, że nasza kuchnia wyróżnia się konserwatywnością. Kutia jest rewelacyjna oraz wiele osób nie wyobraża sobie bez niej Świąt. To doskonały smakołyk. Miej jednak na uwadze, że porcja kutii to około 742 kalorii.
Składniki:
szklanka pszenicy (pamiętaj, aby była bez łusek);
szklanka maku niebieskiego;
pół szklanki płynnego miodu;
10 dag orzechów włoskich bądź laskowych;
5 dag rodzynek;
laska wanilii;
pół łyżki słodkiej śmietanki do polania (nie jest to warunek konieczny)
Sposób przygotowania:
Pszenicę należy wypłukać oraz namoczyć w zimnej wodzie – zostawić na noc / ewentualnie sześć godzin, aby ona zmiękła.
Następnie zalej wrzątkiem oraz gotuj przez okres jednej godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. Ziarna muszą być miękkie ( nie rozgotowane). Osoby posiadające kłopoty z gryzieniem powinny gotować pszenicę jeszcze dłużej. Pszenicę należy odcedzić oraz wystudzić. W tym samym czasie zajmujemy się makiem oraz bakaliami, ponieważ również wymagają moczenia. Należy go wypłukać oraz zalać wrzącą wodą ( jeden raz zagotuj). Orzechy delikatnie podpraż w piekarniku, po czym posiekaj. Natomiast migdały sparz wrzątkiem oraz obierz ze skórki. Laskę wanilii powinno się rozciąć wzdłuż, czubkiem noża wybieramy ziarenka.
Przechodzimy do najprzyjemniejszej części pracy – należy wymieszać składniki. Masa nosi nazwę kutia. Miej jednak świadomość, że smakołyk ten uzależnia 😉