Opis kurczak Teriyaki:
Kurczak Teriyaki to świetny przepis na szybkie azjatyckie danie z kurczaka. Przepis uwielbiany na całym świecie, prosty i niezwykle smaczny.
Można przyrządzać je na setki sposobów, korzystając ze składników, które akurat mamy pod ręką. Ja zapraszam na najbardziej klasyczny przepis.
Kurczaka Teriyaki najczęściej podaję z brązowym ryżem z warzywami.
Jeśli lubisz kurczaka to pewnie przypadną Ci do gustu również przepisy na obiad w których często go wykorzystujemy.
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki startego imbiru
Sezam
Szczypiorek
Sposób przygotowania:
Filety myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy z błonek.
Na patelni przygotowujemy sos. Dodajemy olej, sos sojowy, ocet ryżowy oraz miód. Dodajemy starty czosnek i imbir, zagotować. Filety kroimy w grubsze paski i dodajemy je do sosu. Na umiarkowanym ogniu dusimy całość przez kilka minut pod przykryciem (ok. 5 minut). Po tym czasie kurczaka przewracamy na drugą stronę i ponownie gotujemy pod przykryciem.
Gotowe mięso na końcu przed podaniem posypujemy sezamem oraz pokrojonym szczypiorkiem.