Kurczak Teriyaki

Opis kurczak Teriyaki:

Kurczak Teriyaki to świetny przepis na szybkie azjatyckie danie z kurczaka. Przepis uwielbiany na całym świecie, prosty i niezwykle smaczny.

Można przyrządzać je na setki sposobów, korzystając ze składników, które akurat mamy pod ręką. Ja zapraszam na najbardziej klasyczny przepis.

Kurczaka Teriyaki najczęściej podaję z brązowym ryżem z warzywami.

Jeśli lubisz kurczaka to pewnie przypadną Ci do gustu również przepisy na obiad w których często go wykorzystujemy.

Składniki:

500 g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki startego imbiru
Sezam
Szczypiorek

Sposób przygotowania:

Filety myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy z błonek.

Na patelni przygotowujemy sos. Dodajemy olej, sos sojowy, ocet ryżowy oraz miód. Dodajemy starty czosnek i imbir, zagotować. Filety kroimy w grubsze paski i dodajemy je do sosu. Na umiarkowanym ogniu dusimy całość przez kilka minut pod przykryciem (ok. 5 minut). Po tym czasie kurczaka przewracamy na drugą stronę i ponownie gotujemy pod przykryciem.

Gotowe mięso na końcu przed podaniem posypujemy sezamem oraz pokrojonym szczypiorkiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.