Przepis na Kurczak Teriyaki

Opis kurczak Teriyaki:

Kurczak Teriyaki to świetny przepis na szybkie azjatyckie danie z kurczaka. Przepis uwielbiany na całym świecie, prosty i niezwykle smaczny. Można przyrządzać je na setki sposobów, korzystając ze składników, które akurat mamy pod ręką. Ja zapraszam na najbardziej klasyczny przepis.

Kurczaka Teriyaki najczęściej podaję z brązowym ryżem z warzywami.

Składniki:

500 g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki startego imbiru
Sezam
Szczypiorek

Sposób przygotowania:

Filety myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy z błonek.

Na patelni przygotowujemy sos. Dodajemy olej, sos sojowy, ocet ryżowy oraz miód. Dodajemy starty czosnek i imbir, zagotować. Filety kroimy w grubsze paski i dodajemy je do sosu. Na umiarkowanym ogniu dusimy całość przez kilka minut pod przykryciem (ok. 5 minut). Po tym czasie kurczaka przewracamy na drugą stronę i ponownie gotujemy pod przykryciem.

Gotowe mięso na końcu przed podaniem posypujemy sezamem oraz pokrojonym szczypiorkiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here