Kurczak na piwie

Opis kurczak na piwie:

Pieczony kurczak na piwie to świetny przepis na obiad. Kurczak przyrządzony w ten sposób jest soczysty i smaczny. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a mięso i pieczone z nim warzywa są kruche.
Do kurczaka koniecznie przydadzą Wam się przepisy na sałatkę.

Składniki:

1 kurczak
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki suszonego tymianku
Sól, pieprz
Masło
Sok z 1/2 cytryny
1 butelka jasnego piwa

Sposób przygotowania:

Na początku myjemy dokładnie kurczaka i suszymy. Następnie kurczaka mocno nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem oraz papryką. Kurczaka nacieramy zewnątrz jak i w środku. Odstawiamy na ok. 30 minut, żeby się zamarynowało.

Z butelki piwa musimy usunąć naklejkę i dokładnie ją umyć. Otwieramy piwo i nadziewamy na nie zamarynowanego kurczaka. Szyjka butelki piwa powinna przebić szyję kurczaka.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Na małym ogniu w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do tego sok z cytryny i mieszamy. Roztopionym masłem smarujemy kurczaka przed pieczeniem.

Butelkę z kurczakiem stawiamy na żaroodpornym naczyniu lub blaszce. Kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1,5 godziny. Po upieczeniu odstawiamy na ok. 20 minut.

Dla lepszego smaku przed pieczeniem możemy odlać trochę piwa do szklanki i w trakcie pieczenia polać nim delikatnie kurczaka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.