
Opis Kurczak Curry:
Kurczak Curry to dla wielu z nas egzotyczna przyprawa, a przecież jest już w naszej polskiej kuchni bardzo popularną przyprawą dodającą niezwykłego aromatu potrawom, do których jest dodawany. Curry w naszych sklepach to najczęściej gotowa mieszanka przypraw, w której zwykle znajdują się: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chilli, sól, a czasami nawet cynamon.
Curry ma kolor żółty lub zielony i właściwości zabarwiające potrawy. Kupując curry, zwróćmy uwagę na poziom ostrości. Najłagodniejsza wersja jest uniwersalna, ponieważ można ją dodawać do wielu dań. Curry ma specyficzny smak i dlatego najlepiej smakuje z półproduktami o delikatnym smaku.W restauracjach najczęściej serwowane jest z kurczakiem, wołowiną i ryżem.
Świetnie smakuje również z chudymi rybami i krewetkami. Dla wegan z kolei jest pysznym dodatkiem do szpinaku lub tofu. Popularnym sposobem podania curry jest przygotowanie sosu na bazie śmietany, jogurtu lub mleczka kokosowego.
Ważne są także zdrowotne właściwości curry, między innymi:
hamuje rozwój komórek nowotworowych,
działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowi, może chronić przed udarem i demencją,
korzystnie wpływa na wątrobę,
jest pomocna w zaburzeniach trawienia, a także redukuje niekorzystny wpływ tłustego jedzenia na serce,
łagodzi wzdęcia,
zapobiega zaparciom,
Dziś u nas smaczna propozycja, do tego ekspresowa w przygotowaniu potrawa- kurczak curry. Jest aromatyczny, świetnie smakuje i zrobimy go ekspresowo
Polecamy również inne nasze przepisy na
Składniki:
400 g. piersi kurczaka,
1 i ½ cebuli,
1 żółta papryka,
2 ząbki czosnku,
30 ml. oleju
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
400 ml. mleka kokosowego,
1 zielona papryczka chilli,
300 g. ryżu,
1 łyżka przyprawy do ryżu
Sól,
Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. 1 cebulę obrać i posiekać. Paprykę opłukać, a po usunięciu gniazda nasiennego pociąć na kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Mięso zrumienić na 30 ml. oleju. Posypać imbirem oraz cebulą. Krótko podsmażyć, następnie dodać paprykę, curry, przecier pomidorowy, czosnek i papryczkę chilli. Składniki zalać mlekiem kokosowym. Całość doprawić solą i dusić około 5 minut. Ryż opłukać najpierw w gorącej, a następnie w zimniej wodzie. Odstawić do ocieknięcia. Pozostałą cebulę drobno posiekać i zeszklić na 3 łyżkach oleju. Do zrumienionej cebuli wsypać ryż i krótko podsmażać. Dodać przyprawę do ryżu oraz wymieszać. Następnie wlać około 450 ml. wody, oprószyć solą i zagotować. Ryż połączony z mięsem przełożyć da zamykanego naczynia żaroodpornego i piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Przed podaniem trzeba wymieszać.