Kurczak Curry

Opis Kurczak Curry:

Kurczak Curry to dla wielu z nas egzotyczna przyprawa, a przecież jest już w naszej polskiej kuchni bardzo popularną przyprawą dodającą niezwykłego aromatu potrawom, do których jest dodawany. Curry w naszych sklepach to najczęściej gotowa mieszanka przypraw, w której zwykle znajdują się: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chilli, sól, a czasami nawet cynamon.

Curry ma kolor żółty lub zielony i właściwości zabarwiające potrawy. Kupując curry, zwróćmy uwagę na poziom ostrości. Najłagodniejsza wersja jest uniwersalna, ponieważ można ją dodawać do wielu dań. Curry ma specyficzny smak i dlatego najlepiej smakuje z półproduktami o delikatnym smaku.W restauracjach najczęściej serwowane jest z kurczakiem, wołowiną i ryżem.

Świetnie smakuje również z chudymi rybami i krewetkami. Dla wegan z kolei jest pysznym dodatkiem do szpinaku lub tofu. Popularnym sposobem podania curry jest przygotowanie sosu na bazie śmietany, jogurtu lub mleczka kokosowego.

Ważne są także zdrowotne właściwości curry, między innymi:
hamuje rozwój komórek nowotworowych,
działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowi, może chronić przed udarem i demencją,
korzystnie wpływa na wątrobę,
jest pomocna w zaburzeniach trawienia, a także redukuje niekorzystny wpływ tłustego jedzenia na serce,
łagodzi wzdęcia,
zapobiega zaparciom,
Dziś u nas smaczna propozycja, do tego ekspresowa w przygotowaniu potrawa- kurczak curry. Jest aromatyczny, świetnie smakuje i zrobimy go ekspresowo

Polecamy również inne nasze przepisy na

Składniki:

400 g. piersi kurczaka,
1 i ½ cebuli,
1 żółta papryka,
2 ząbki czosnku,
30 ml. oleju
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
400 ml. mleka kokosowego,
1 zielona papryczka chilli,
300 g. ryżu,
1 łyżka przyprawy do ryżu
Sól,

Sposób przygotowania:

Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. 1 cebulę obrać i posiekać. Paprykę opłukać, a po usunięciu gniazda nasiennego pociąć na kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Mięso zrumienić na 30 ml. oleju. Posypać imbirem oraz cebulą. Krótko podsmażyć, następnie dodać paprykę, curry, przecier pomidorowy, czosnek i papryczkę chilli. Składniki zalać mlekiem kokosowym. Całość doprawić solą i dusić około 5 minut. Ryż opłukać najpierw w gorącej, a następnie w zimniej wodzie. Odstawić do ocieknięcia. Pozostałą cebulę drobno posiekać i zeszklić na 3 łyżkach oleju. Do zrumienionej cebuli wsypać ryż i krótko podsmażać. Dodać przyprawę do ryżu oraz wymieszać. Następnie wlać około 450 ml. wody, oprószyć solą i zagotować. Ryż połączony z mięsem przełożyć da zamykanego naczynia żaroodpornego i piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Przed podaniem trzeba wymieszać.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.