kulki ziemniaczane

Opis Kulki ziemniaczane:

Kulki ziemniaczane świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu jak również jako oddzielne danie. Kulki nie są duże, więc są idealne również jako przekąska na imprezy.

Z wierzchu chrupiąca skórka, mięciutkie wnętrze, podobne do puree.

Kulki najlepiej usmażyć we frytkownicy – wtedy będą równomiernie rumiane. Jeżeli nie macie frytkownicy, to usmażcie ja na patelni, albo w rondelku. Pamiętajcie tylko żeby papierowym ręcznikiem odsączyć nadmiar tłuszczu.

Do tego dania polecamy Wam przepisy na dania główne.

Składniki:

1/2 kg ziemniaków (ugotowanych)
3 jajka
1 łyżka masła
30 g mąki ziemniaczanej
65 g mąki pszennej
70 g startego sera
Sól, pieprz
Zioła
Bułka tarta

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki dokładnie ubijamy, możemy też użyć praski do ziemniaków. Do tego dodajemy ser, 1 jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, pieprz oraz zioła. Zagniatamy ciasto. Gdy jest zbyt lepkie, dodajemy mąki. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Po tym czasie, z ciasta ziemniaczanego formujemy niewielkie kulki w dłoni. W miseczce roztrzepujemy w 2 jajka, a do oddzielnej wsypujemy bułkę tartą. Każdą kulkę obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej.

Gotowe kulki smażymy w rozgrzanym głębokim tłuszczu, aż będą rumiane. Po usmażeniu papierowym ręcznikiem odsączamy nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło.

1 KOMENTARZ

  1. Takie kuleczki świetnie sprawdzą się, jako dodatek do dania głównego. Myślę, że jutro u mnie będą królować 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.