Opis Kulki ziemniaczane:
Kulki ziemniaczane świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu jak również jako oddzielne danie. Kulki nie są duże, więc są idealne również jako przekąska na imprezy.
Z wierzchu chrupiąca skórka, mięciutkie wnętrze, podobne do puree.
Kulki najlepiej usmażyć we frytkownicy – wtedy będą równomiernie rumiane. Jeżeli nie macie frytkownicy, to usmażcie ja na patelni, albo w rondelku. Pamiętajcie tylko żeby papierowym ręcznikiem odsączyć nadmiar tłuszczu.
Do tego dania polecamy Wam przepisy na dania główne.
Składniki:
1/2 kg ziemniaków (ugotowanych)
3 jajka
1 łyżka masła
30 g mąki ziemniaczanej
65 g mąki pszennej
70 g startego sera
Sól, pieprz
Zioła
Bułka tarta
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki dokładnie ubijamy, możemy też użyć praski do ziemniaków. Do tego dodajemy ser, 1 jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, pieprz oraz zioła. Zagniatamy ciasto. Gdy jest zbyt lepkie, dodajemy mąki. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie, z ciasta ziemniaczanego formujemy niewielkie kulki w dłoni. W miseczce roztrzepujemy w 2 jajka, a do oddzielnej wsypujemy bułkę tartą. Każdą kulkę obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej.
Gotowe kulki smażymy w rozgrzanym głębokim tłuszczu, aż będą rumiane. Po usmażeniu papierowym ręcznikiem odsączamy nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło.
Takie kuleczki świetnie sprawdzą się, jako dodatek do dania głównego. Myślę, że jutro u mnie będą królować 😉