Krwawa Mary (Bloody Mary)

Opis Krwawa Mary (Bloody Mary):

Krwawa Mary (Bloody Mary) to drink, który swoją nazwę otrzymał dzięki kolorowi kojarzącym się z krwią. Mówi się również że zawdzięcza on swoją nazwę brytyjskiej królowej Mari i Tudor, która zmarła w 1558 roku, a po śmierci często była nazwana właśnie Krwawą Mary.

Drink ten podajemy w wysokiej szklance typu Colins wypełnioną w 3/4 kostkami lodu.
Drink jest na tyle popularny, że został wpisany na oficjalną listę koktajli IBA.

Jako dekorację oraz do smaku często dodaje się łodygę selera naciowego.

Ja jednak przedstawię Wam propozycję na drinka na Halloween ze względu na jego kolor.

Składniki:

90 ml wódki
180 ml soku pomidorowego (osobiście polecam z nutką chili)
30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Kilka kropel sosu tabasco
kilka kropel sosu Worcestershire
szczypta soli oraz pieprzu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki przelewamy do shakera, w którym mieszamy koktajl z kilkoma kostkami lodu.

Drink przelewamy w tym przypadku do kieliszka koktajlowego i garnirujemy go małym pajączkiem.

Smacznego! Wasza Krwawa Mary (Bloody Mary) jest gotowa!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.