Opis kruszonka :
Idealna kruszonka składa się z grudek o różnej wielkości. Powinna być chrupka, słodka i chrupka – tylko z zachowaniem tych 3 zasad będzie ona idealna. Jest idealna do wykończenia szarlotek, przeróżnych wypieków drożdżowych, ciast ucieranych czy do zapiekania owoców.
Kruszonka to połączenie mąki, masła i cukru, najczęściej w proporcji 2:1:1. Żeby wzbogacić aromat kruszonki można do jej podstawowej wersji dodać np. cynamon czy wanilię. Wykonasz ją w bardzo prosty sposób!
Bez słodkiej kruszonki niektóre ciasta nie będą już takie same! Sprawdźcie również nasze przepisy na ciasta.
Składniki:
100g miękkiego masła
200g mąki pszennej
100g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Następnie je studzimy i obieramy ze skórki. Ostudzone przepuszczamy przez maszynkę lub praskę do ziemniaków.
Do miski dodajemy ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz jajka i delikatnie wyrabiamy ciasto.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz masło i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta. Całość odkładamy do lodówki na ok. 30 minut do schłodzenia.
Po tym czasie ciasto wykładamy z lodówki. Gotową kruszonkę wykładamy na ciasto lub na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (190 stopni) przez 15-20 minut.
Kruszonka idealnym dodatkiem do deserów i ciast! Do Twojego przepisu wkradł się chyba mały chochlik przy sposobie przygotowania.