Kruszonka

Opis kruszonka :

Idealna kruszonka składa się z grudek o różnej wielkości. Powinna być chrupka, słodka i chrupka – tylko z zachowaniem tych 3 zasad będzie ona idealna. Jest idealna do wykończenia szarlotek, przeróżnych wypieków drożdżowych, ciast ucieranych czy do zapiekania owoców.

Kruszonka to połączenie mąki, masła i cukru, najczęściej w proporcji 2:1:1. Żeby wzbogacić aromat kruszonki można do jej podstawowej wersji dodać np. cynamon czy wanilię. Wykonasz ją w bardzo prosty sposób!

Bez słodkiej kruszonki niektóre ciasta nie będą już takie same! Sprawdźcie również nasze przepisy na ciasta.

Składniki:

100g miękkiego masła
200g mąki pszennej
100g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Następnie je studzimy i obieramy ze skórki. Ostudzone przepuszczamy przez maszynkę lub praskę do ziemniaków.

Do miski dodajemy ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz jajka i delikatnie wyrabiamy ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz masło i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta. Całość odkładamy do lodówki na ok. 30 minut do schłodzenia.

Po tym czasie ciasto wykładamy z lodówki. Gotową kruszonkę wykładamy na ciasto lub na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (190 stopni) przez 15-20 minut.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.