przepis na kruche ciasteczka z jabłkami i cynamonem

Opis kruche ciasteczka z jabłkami i cynamonem:

Kruche ciasteczka z jabłkami i cynamonem robi się błyskawicznie. Wykonanie nie sprawia żadnej trudności. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak kruche rogaliki, ale to zmyłka, bo są miękkie i pachnące.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
15 g świeżych drożdży
200 g masła miękkiego
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżek śmietany 12%
3 jabłka
Cynamon
Cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego jajko, drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie z cukrem, cukier oraz cukier wanilinowy. następnie dodajemy masło oraz śmietanę. Całość dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto.

Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek. Całość dzielimy na kwadraty, na których układamy jabłka. Wszystko posypujemy cukrem oraz cynamonem. Zlepiamy w warkocz lub dwa rogi razem ze sobą po skosie.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy przez ok. 20 minut, aż się zarumienią. Upieczone rogaliki możemy na końcu posypać cukrem pudrem.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here