Kruche ciasteczka przekładane kremem

Opis kruche ciasteczka przekładane kremem:

Kruche ciasteczka przekładane kremem to idealny pomysł na wykorzystanie pysznych czekoladowych ciastek z dodatkiem kremu z mascarpone. Kruche ciastka z czekoladą to tzw. “Pieguski”, czyli ciastka znane i lubiane przez wszystkich. Krem ma delikatny i wyrazisty smak. Dla miłośników słodkości polecamy nasze inne przepisy na desery.

Składniki:

350g mąki
1/2 szklanki cukru
250g masła
1 łyżka jogurtu
1 czekolada
1/3 łyżeczki soli
300g śmietanki 30%
3 łyżki drobnego cukru
250g serka mascarpone
1 łyżka żelatyny

Opis przygotowania:

Zaczynamy najpierw od przygotowania kruchych ciasteczek. Masło kroimy na kawałki. Do dużej miski wrzucamy cukier, mąkę i sól. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie do tego dodajemy pokrojone masło i jogurt. Wyrabiamy, aż do momentu powstania zwartek i gładkiej masy. Czekoladę kroimy w drobne kawałki, którą dodajemy do masy. Składniki ponownie łączymy ze sobą.

Z powstałego ciasta rolujemy wałek (średnica ok 6-7 cm). Owijamy folią i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto kroimy na plasterki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę wykładamy papierem i układamy na niej plastry ciasta. Musimy pamiętać o zachowaniu odstępów między ciastkami. Pieczemy przez ok. 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Odstawiamy do ostudzenia.

Następnie przygotowujemy krem. Śmietanka, serek mascarpone muszą być zimne i wyjęte prosto z lodówki. Wrzucamy je do wysokiego naczynia i dodajemy do tego drobny cukier. Całość ubijamy, najpierw na najniższych obrotach miksera i stopniowo zwiększamy moc miksera, aż do najwyższych. Masa jest dobra, gdy po wzięciu odrobiny na palec się nie rozlewa.

Łyżkę żelatyny rozrabiamy w 80 ml wrzącej wody (lub według zaleceń na opakowaniu). Żelatynę dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. Po przestudzeniu żelatynę ostrożnie mieszamy z gotowym kremem.

Upieczone i zimne ciastka przekładamy przygotowanym kremem. Ciastka należy na ok. 1 godzinę włożyć do lodówki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.