Krówki

Opis Krówki:

Krówki to smaczny smakołyk, który wielu kojarzy się z wspaniałym dzieciństwem. Jest to jednak słodycz nadal uwielbiany przez wszystkich. Można je łatwo zrobić samemu, choć wymaga to nieco czasu i cierpliwości.

Mamy wiele różnorodnych przepisów na krówki kruche i tę ciągnące. Ja jednak największą słabość mam do tych kruchych i tymi właśnie najchętniej się zajadamy w moim domu. Tymi smakołykami często obdarowuję swoją rodzinę oraz znajomych. Uwielbiają je wszyscy.

Pamiętajcie, że konsystencja krówek zależy od użytych składników, czasu gotowania i temperatury. Im dłużej gotujemy masę w niskiej temperaturze, tym krówki będą bardziej kruche, jasne i delikatne. Jeśli w wysokiej temperaturze, to będą się ciągnęły. Dzięki tym sposobom sami możecie decydować jaki rodzaj krówek chcecie uzyskać.

Do przygotowania krówek ja używam mleka skondensowanego. Jednak jeżeli wolicie możecie zamienić go mlekiem bądź śmietaną.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery i ciasta .

Składniki:

300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
65 g masła
150 g cukru

Sposób przygotowania:

Do garnka o grubym dnie dodajemy masło, cukier oraz mleko skondensowane. Wszystkie składniki gotujemy, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż nasza masa nabierze beżowego koloru i zgęstnieje. Proces ten zajmuje sporo czasu aż około 30-40 minut. Uważajcie, żeby w tym czasie nie przypalić masy.
Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej folią spożywczą i wysmarowaną masłem. Najlepiej żeby nie była zbyt duża, ponieważ łatwiej będzie później kroić cukierki. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
Gdy będzie nieco zimniejsza wkładamy foremkę do lodówki na kilka godzin. Gdy masa zastygnie pokroić ją w sześciany i powstałe cukierki zawinąć w papier lub celofan. Możemy ewentualnie wrzucić je do pojemnika.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.