Krokiety z mięsem

Opis Krokiety z mięsem:

Krokiety z mięsem – pyszne i treściwe naleśniki. Uwielbiam je przygotowywać jako dodatek do pysznego i doprawionego czerwonego barszczu, wtedy krokiety z mięsem są idealnym dopełnieniem dania.

Krokiety z mięsem to nic innego jak ciasto naleśnikowe z różnymi dodatkami, np. z kapustą i grzybami, z grzybami, z brokułami czy innymi warzywami oraz z mięsem. Zawinięte “naleśniki” przed samym podaniem, obtoczone w bułce tartej smażymy z obu stron na patelni (nadaje to im chrupkości). Podajemy je na słono.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne czy przepisy na przystawki.

Składniki na naleśniki:

250 g mąki pszennej
1 jajko
500 ml mleka
Sól
olej

Składniki na farsz:

500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
200 g pieczarek
1 cebula
1 jajko

Składniki na panierkę:

Bułka tarta
2 jajka
Sól, pieprz
Olej

Sposób przygotowania:

Na początku przygotowujemy naleśniki. Następnie do miski dodajemy mąkę, mleko, jajka oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki na złoty kolor z każdej strony. Gotowe naleśniki odstawiamy na bok.

Następnie przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, natomiast cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulkę, aż się zarumieni oraz pieczarki. Smażymy aż cała woda odparuje. Po tym czasie cebulę z grzybami przekładamy do oddzielnego naczynia i odstawiamy.

Następnie na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone. Po jakimś czasie dodajemy do tego wcześniej przygotowaną mieszankę z cebuli i całość mieszamy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.

Ostudzone mięso przekładamy do miski i dodajemy do tego jajko. Mieszamy wszystko.

Następnie po wystudzeniu robimy krokiety. Na każdy naleśnik nakładamy około 1-2 łyżek farszu. Później boki naleśników składamy do środka i zwijamy krokiety. Każdy panierujemy w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.