Opis Krokiety z kapustą i grzybami:
Krokiety z kapustą i grzybami to idealny danie na spotkania z najbliższymi. Krokiety kojarzą mi się w szczególności ze Świętami, weselami czy Sylwestrem. Pasują one idealnie do wigilijnego barszczu, który podajemy na gorąco.
Są to po prostu pyszne i chrupiące naleśniki wypełnione farszem z kiszonej kapusty z dodatkiem grzybów leśnych bądź pieczarek. Przygotowanie ich nie jest czasochłonne ani skomplikowane, a z pewnością zachwyci każdego. Są idealne jako przystawka. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki.
Składniki na naleśniki:
250 g mąki pszennej
1 jajko
500 ml mleka
Sól
olej
Składniki na farsz:
200 g kiszonej kapusty
250 ml bulionu warzywnego
200 g pieczarek
1 cebula
Ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
Pęczek natki pietruszki
Ziele angielskie
Liść laurowy
Sól, pieprz
Składniki na panierkę:
Bułka tarta
2 jajka
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania farszu do krokietów. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, natomiast czosnek obieramy i kroimy w plastry. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajemy pieczarki i doprawiamy pieprzem. Smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Dodajemy pokrojoną kapustkę kiszoną i posiekaną natkę pietruszki. Całość smażymy przez chwilę. Po tym czasie dodajemy do tego bulion warzywny, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 30-40 minut. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
Następnie przygotowujemy naleśniki. Do miski dodajemy mąkę, mleko, jajka oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy ze sobą. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki na złoty kolor z każdej strony. Gotowe naleśniki odstawiamy na bok.
Po wystudzeniu robimy krokiety. Na każdy naleśnik nakładamy około 1-2 łyżek farszu. Boki naleśników składamy do środka i zwijamy krokiety. Każdy panierujemy w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.