
Opis Krewetki w miodzie z sezamem:
Krewetki w miodzie z sezamem – przepis ten pochodzi z Chin Jest prosty i doskonały na przystawkę albo na popołudniowe smaczki.
Krewetki sprawdzają się nie tylko na ostro, słodko-kwaśno czy słono. Doskonale radzą sobie w słodkich klimatach.
Spożywanie ziarna sezamu pomaga w leczeniu uszkodzonej chrząstki, kręgosłupa, kości, a nawet i zębów. Wspomaga osoby cierpiące na osteoporozę, ponieważ zawiera w sobie wysoką zawartość magnezu, wapnia i fosforu. Sezam polecany jest sportowcom, osobom uczącym się czy też pracownikom umysłowym. W okresie zimowym wspomaga naszą odporność.
Krewetki w połączeniu z miodem oraz sezamem smakują rewelacyjnie. Danie polecam zarówno jako ciekawą przystawkę ale jak również jako obiad czy kolacja.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki.
Składniki:
16 dużych krewetek
40 g ziaren białego sezamu
30 g mąki kukurydzianej
Olej
90 g płynnego miodu
Składniki na panierkę:
30 g mąki kukurydzianej
¼ łyżeczki soku z cytryny
125 g mąki
1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania krewetek. Na początku obieramy je i oczyszczamy. Następnie przygotowane krewetki oprószamy mąką kukurydzianą.
Na suchej patelni prażymy sezam. Cały czas mieszamy, żeby ich nie przypalić.
Następnie przygotowujemy ciasto na panierkę. Do dużej miski przesiewamy mąkę oraz mąkę kukurydzianą. W oddzielnym naczyniu mieszamy wodę z sokiem z cytryny oraz olejem. Następnie mokre składniki stopniowo przelewamy do mąki, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Powinna być dość gęsta i kleista.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kolejno każdą krewetkę maczamy w przygotowanej panierce i smażymy na patelni, aż się zarumienią. Po usmażeniu odkładamy je na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Następnie w rondelku na małym ogniu podgrzewamy miód. Gdy miód będzie płynny i ciepły, kolejno zanurzamy w nim krewetki. Następnie od razu każdą krewetkę obsypujemy sezamem.