Przepis na Krem z pomidorów

Opis krem z pomidorów:

Zupa – krem pomidorowy z bazylią to smaczny i sycący sposób na domowy obiad. Krem z pomidorów różni się od zwykłej zupy pomidorowej tylko konsystencją. Krem przygotowywany jest ze świeżych pomidorów, ewentualnie tych z puszki. Zupa natomiast jest robiona na bazie koncentratu. Zupa – krem z pomidorów idealnie komponuje się ze świeżą bazylią, która podkreśli jej intensywny smak. Zupę możemy podawać w czystej postaci jako krem lub z dodatkiem grzanek.

Składniki:

700 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
400 g świeżych pomidorów lub z puszki
2 cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
posiekana bazylia
sól, pieprz
grzanki
suszone oregano

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojoną cebulę w kostkę i smażymy do czasu, aż cebula się zeszkli. Pomidory obieramy ze skórki i usuwamy szypułki. Kroimy w ćwiartki, przy okazji usuwamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ kroimy również w kostkę. Pomidory i sok z pomidorów i wrzucamy do garnka z cebulą. Wszystko razem smażymy. Następnie do garnka dodajemy wcześniej przygotowany bulion. Wszystko gotujemy na dużym ogniu. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy posiekana bazylię i wszystko miksujemy blenderem. Gotową zupę przelewamy do misek. Do naszego kremu dodajemy grzanki oraz dekorujemy świeżymi gałązkami bazylii.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here