Opis krem z dyni:
Krem z dyni to prosty, łatwy i zdrowy przepis na zupę. Przepis na zupę z dyni to wspaniała propozycja na letni jak też jesienno-zimowy posiłek. Najlepiej użyć świeżej dyni. Jednak taka zupę możemy przygotować pod koniec sierpnia lub na początku września, wtedy zaczyna się sezon na dynie. Zachęcam również do gotowanie kremu z dyni o każdej porze, ale wtedy używać mrożonej dyni. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy.
Składniki:
1-2 kg dyni
3 szklanki bulionu drobiowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
Śmietana kremówka 18%
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
W przepisie używam świeżej dyni. Na początku dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Cebulę, czosnek i marchew również obieramy i kroimy na małe kawałki. Do większego garnka z grubym dnem wrzucamy wszystkie pokrojone składniki. Do garnka dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i całość podsmażamy przez ok. 5 minut. Musimy pamiętać żeby stale mieszać.
Następnie do garnka wlewamy wcześniej przygotowany bulion i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być miękkie, ew gotowanie należy przedłużyć. Po tym czasie całość blendujemy na jednolitą masę. Na końcu zupę przyprawiamy solą i pieprzem.
Zupę przelewamy na talerze. Przed podaniem dodajemy łyżkę śmietany.