Opis Kotlety mielone:
Kotlety mielone jest to potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej, którą przygotowuje się z dodatkiem jajka oraz bułki tartej. Bułka może być również świeża, namoczona w wodzie lub mleku i odciśnięta. Masę doprawia się do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie z dodatkiem usmażonej na drobno posiekanej cebuli.
Surowe mielone mięso mieszamy dokładnie ze wszystkimi dodatkami. Bułki tartej należy dodać taką ilość, aby otrzymana masa miała odpowiednią lepkość i dało się z niej formować kotleciki o owalnym kształcie. Ukształtowane kotleciki na koniec obtaczamy w bułce tartej i smażymy.
Kotlety mielone to klasyka smaku w polskiej kuchni. Według mnie idealnym dodatkiem do kotletów są ziemniaki tłuczone z masłem, jak i buraczki. Przepis jest bardzo szybki i prosty do przygotowania.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
1 jajo
Mleko
1 kajzerka (najlepiej czerstwa)
1 cebula (posiekana na drobno)
Olej (do smażenia)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Bułka tarta (do obtaczania)