Opis Kopytka:
Kopytka to kluski z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków z dodatkiem jajka i mąki. Jajka możemy wymienić z mąką ziemniaczaną. Wtedy dodajemy taką samą ilość łyżeczek mąki ziemniaczanej ile mieliśmy dodać jajek. Jest to doskonała opcja dla osób niejedzących jajek lub mających alergie pokarmowe.
Kopytka są świetnymi kluskami, które można podać prosto z wody, z sosami, jako dodatek do pieczeni lub zwyczajnie po wystudzeniu podsmażyć i zjeść z odrobiną masła lub smalcu ze skwarkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania a jednocześnie niesamowicie pyszne.
Polecamy również inne nasze przepisy kuchni polskiej.
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Następnie je studzimy i obieramy ze skórki. Ostudzone przepuszczamy przez maszynkę lub praskę do ziemniaków.
Do miski dodajemy ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz jajka i delikatnie wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałeczki o grubości kciuka. Nożem odcinamy kluski o szerokości ok. 2-3 cm. Jeżeli ciasto się lepi, podsypujemy delikatnie je mąką pszenną lub ziemniaczaną.
Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia. Podczas gotowania delikatnie mieszamy, żeby kopytka się nie przyklejały do dna garnka. Gotowe wyławiamy łyżką cedzakową i podajemy.