Konfitura z czerwonej cebuli

Opis Konfitura z czerwonej cebuli:

Konfitura z czerwonej cebuli to świetny dodatek i dopełnienie do wielu dań. Idealnie pasuje do mięs i świetnie podkreśla ich smak. Sprawdzi się również w roli przystawki.

W ostatnim czasie konfitura z cebuli stała się bardzo modnym dodatkiem do mięs w wielu restauracjach. Jest to świetny dodatek do pieczonych mięs, dań z grilla, wędlin czy serów. Jest słodka, słona i wytrawna jednocześnie.

Przygotowanie konfitury jest banalnie proste i nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych. Z pewnością wyjdzie każdemu.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy oraz inne przepisy na dania z mięsem.

Składniki:

500 g czerwonej cebuli
80 ml ciemnego octu balsamicznego
40 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki tymianku
4 łyżki miodu
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
100 ml wytrawnego czerwonego wina
1/2 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie do rondelka dodajemy cukier, podgrzewamy i czekamy, aż się roztopi (nie mieszamy). Powinno powstać nam coś w rodzaju karmelu.

Następnie do tego dodajemy pokrojoną cebulę i solimy. Całość smażymy, aż cebula puści soki. Dodajemy wino i dusimy do miękkości cebuli. Następnie dodajemy miód, ocet balsamiczny, tymianek oraz pieprz i smażymy bez przykrycia. Całość mieszamy co jakiś czas, aby wszystko odpowiednio zmiękło, odparowało oraz zaczęła się karmelizować.

Konfiturę możemy podawać zarówno na ciepło jak i zimno.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.