Opis Konfitura z czerwonej cebuli:
Konfitura z czerwonej cebuli to świetny dodatek i dopełnienie do wielu dań. Idealnie pasuje do mięs i świetnie podkreśla ich smak. Sprawdzi się również w roli przystawki.
W ostatnim czasie konfitura z cebuli stała się bardzo modnym dodatkiem do mięs w wielu restauracjach. Jest to świetny dodatek do pieczonych mięs, dań z grilla, wędlin czy serów. Jest słodka, słona i wytrawna jednocześnie.
Przygotowanie konfitury jest banalnie proste i nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych. Z pewnością wyjdzie każdemu.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy oraz inne przepisy na dania z mięsem.
Składniki:
500 g czerwonej cebuli
80 ml ciemnego octu balsamicznego
40 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki tymianku
4 łyżki miodu
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
100 ml wytrawnego czerwonego wina
1/2 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie do rondelka dodajemy cukier, podgrzewamy i czekamy, aż się roztopi (nie mieszamy). Powinno powstać nam coś w rodzaju karmelu.
Następnie do tego dodajemy pokrojoną cebulę i solimy. Całość smażymy, aż cebula puści soki. Dodajemy wino i dusimy do miękkości cebuli. Następnie dodajemy miód, ocet balsamiczny, tymianek oraz pieprz i smażymy bez przykrycia. Całość mieszamy co jakiś czas, aby wszystko odpowiednio zmiękło, odparowało oraz zaczęła się karmelizować.
Konfiturę możemy podawać zarówno na ciepło jak i zimno.