Opis kompot truskawkowy:

Kompot truskawkowy to najwspanialszy smak dzieciństwa. Mój kompot jest w sam raz, nie jest za słodki. Przygotowuję go w wielkim garnku, schładzam, przelewam do dzbanka i nalewam do szklaneczek. Samych truskawek nie odławiam oraz nie wyrzucam, a pozastawiam do zjedzenia.

Wystarczy naprawdę niewiele, by stworzyć pyszny napój. Najważniejszym składnikiem kompotu są truskawki.Oczywiście najlepszymi truskawkami są te zaraz urwane z własnego ogródka. Jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości, oczywiście każde będą dobre.

Składniki:

600-700 g truskawek
2 l wody
1,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Na początki zagotowujemy wodę z cukrem. Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy szypułki. Gdy woda będzie się gotowała, dodajemy do tego truskawki i czekamy, aż woda ponownie się zagotuje.

Po tym czasie wyłączamy gaz. Truskawki w garnku pozostawiamy w garnku do wystygnięcia. Kompot przelewamy do dzbanka lub w garnku schładzamy w lodówce. Najlepiej podawać do picia bardzo zimny. Jeżeli ktoś lubi ciepły kompot, zapraszam do picia zaraz po przygotowaniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here