Kompot truskawkowy

Opis kompot truskawkowy:

Kompot truskawkowy to najwspanialszy smak dzieciństwa. Mój kompot jest w sam raz, nie jest za słodki. Przygotowuję go w wielkim garnku, schładzam, przelewam do dzbanka i nalewam do szklaneczek. Samych truskawek nie odławiam oraz nie wyrzucam, a pozastawiam do zjedzenia.

Wystarczy naprawdę niewiele, by stworzyć pyszny napój. Najważniejszym składnikiem kompotu są truskawki.Oczywiście najlepszymi truskawkami są te zaraz urwane z własnego ogródka. Jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości, oczywiście każde będą dobre. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na napoje.

Składniki:

600-700 g truskawek
2 l wody
1,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Na początki zagotowujemy wodę z cukrem. Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy szypułki. Gdy woda będzie się gotowała, dodajemy do tego truskawki i czekamy, aż woda ponownie się zagotuje.

Po tym czasie wyłączamy gaz. Truskawki w garnku pozostawiamy w garnku do wystygnięcia. Kompot przelewamy do dzbanka lub w garnku schładzamy w lodówce. Najlepiej podawać do picia bardzo zimny. Jeżeli ktoś lubi ciepły kompot, zapraszam do picia zaraz po przygotowaniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.