Opis kompot śliwkowy:
Kompot śliwkowy – idealny napój do obiadu czy kolacji. Ochłodzi i orzeźwi nawet w najgorsze upały. Wszystkie nasze babcie zawsze robiły kompoty owocowe, dlatego też domowy kompot śliwkowy kojarzy mi się z ciepłem rodzinnym i tradycjami.
Śliwki należą do owoców, z których można przyrządzić absolutnie wszystko. Dobre są zarówno świeże, jak i suszone lub po rozmrożeniu. Na jego wykonanie nie trzeba za dużo czasu, ani pieniędzy. A z pewnością jest zdrowszy niż gotowe napoje kupowane w sklepach.
Polecamy również inne nasze przepisy na napoje.
Składniki:
1 kg śliwek
Woda17
50 g cukru
Sposób przygotowania:
Śliwki dokładnie myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. W większym garnku musimy zagotować wodę. Następnie do wrzątku dodajemy śliwki i cukier i doprowadzamy do zagotowania. Po tym czasie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Kompot możemy podawać na ciepło lub schłodzić go przed podaniem.