Kompot śliwkowy

Opis kompot śliwkowy:

Kompot śliwkowy – idealny napój do obiadu czy kolacji. Ochłodzi i orzeźwi nawet w najgorsze upały. Wszystkie nasze babcie zawsze robiły kompoty owocowe, dlatego też domowy kompot śliwkowy kojarzy mi się z ciepłem rodzinnym i tradycjami.

Śliwki należą do owoców, z których można przyrządzić absolutnie wszystko. Dobre są zarówno świeże, jak i suszone lub po rozmrożeniu. Na jego wykonanie nie trzeba za dużo czasu, ani pieniędzy. A z pewnością jest zdrowszy niż gotowe napoje kupowane w sklepach.

Polecamy również inne nasze przepisy na napoje.

Składniki:

1 kg śliwek
Woda17
50 g cukru

Sposób przygotowania:

Śliwki dokładnie myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. W większym garnku musimy zagotować wodę. Następnie do wrzątku dodajemy śliwki i cukier i doprowadzamy do zagotowania. Po tym czasie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Kompot możemy podawać na ciepło lub schłodzić go przed podaniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.