Opis kompot czereśniowy:

Kompot czereśniowy, to idealny napój kiedy zaczyna się sezon na czereśnie. Nie ma lepszego pomysłu niż w ciepłe letnie dni wykorzystać je jako pyszny i schłodzony kompot.

Zapraszam na kompot z czereśni jak u babci, a bez wątpienia wrócicie do lat młodzieńczych.

Składniki:

1 kg czereśni
1/2 kg cukru
1 l wody

Sposób przygotowania:

Czereśnie dokładnie myjemy, usuwamy ogonki i pestki. Do garnka wlewamy wodę. Następnie do tego dodajemy czereśnie i doprowadzamy do wrzenia. Do garnka dodajemy cukier. Mieszamy i całość i gotujemy aż cukier się rozpuści.

Gorący kompot możemy przelać do słoików i pasteryzować. Możemy przelać do dzbanka i schłodzić. Podawać najlepiej mocno schłodzony.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here