Nie da się ukryć, że ze wszystkich kuchni azjatyckich nadal to kuchnia chińska jest najbardziej popularna i szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Ale równie dużo do zaoferowania ma kuchnia tajska. Jest bardzo charakterystyczna, wyrazista i kolorowa. Jeśli nie boisz się eksperymentów kulinarnych i lubisz odkrywać nowe smaki, sztuka kulinarna Tajlandii to coś, co z pewnością Cię zainteresuje!

Kuchnia tajska – szczypta historii

Kuchnia tajska jest w dużej mierze mieszanką innych kuchni, przede wszystkim indyjskiej i chińskiej. Oczywiście nie oznacza to, że nie ma własnych, niepowtarzalnych smaków. Ma jak najbardziej, ale kształtowały się one przez wieki i czerpały inspirację z innych kuchni azjatyckich. Popularny wok, który wykorzystywany jest do przyrządzania wielu potraw kuchni tajskiej, pochodzi z Chin, a przecież dziś trudno wyobrazić sobie przygotowanie wielu dań tajskich bez tego ważnego naczynia.

Najważniejsze składniki kuchni tajskiej

W kuchni tajskiej z całą pewnością nie może zabraknąć świeżego, wyrazistego imbiru, trawy cytrynowej, liści limonki i oczywiście mleczka kokosowego, które dodawane jest do bardzo wielu potraw. Mieszkańcy Tajlandii w sposób szczególny upodobali sobie owoce morza – przede wszystkim skorupiaki takie jak krewetki czy homary. W najbardziej popularnych potrawach nie może zabraknąć ponadto ryb i sosów rybnych, ryżu, makaronu, grzybów, fasoli i oczywiście curry.

Smaki kuchni tajskiej

Kuchnia tajska jest bardzo aromatyczna, ale co istotne, wyjątkowo pikantna. Powszechnie uważa się, że to jedna z najbardziej ostrych kuchni azjatyckich. W związku z tym może nie przypaść do gustu miłośnikom zdecydowanie łagodniejszych smaków. Na szczęście najpopularniejsze potrawy kuchni tajskiej można w dość dowolny sposób modyfikować, ograniczając pikantne dodatki. Zresztą Tajlandczycy nie trzymają się bardzo sztywnych reguł, jeśli chodzi o gotowanie – ilu kucharzy, tyle może być smaków i przepisów na określone danie. Takie podejście zdecydowanie odróżnia kuchnię tajską od np. chińskiej, gdzie zachowanie pewnych proporcji i zasad jest ogromnie ważne. Ponadto wpływa na ogromną różnorodność kuchni.

Najpopularniejsze tajskie potrawy

Jedną z popularniejszych potraw jest pad thai. To nic innego jak makaron ryżowy z różnymi dodatkami. W pad thai nie może zabraknąć podsmażanego tofu, orzechów, oleju kokosowego, świeżej cebulki zielonej. Głównym składnikiem, obok makaronu, może być zarówno mięso z kurczaka, jak i np. krewetka (prosty przepis na pad thai z krewetkami i tofu znajduje się tutaj).

Innym popularnym daniem jest curry. Można je przyrządzać na bardzo wiele różnych sposobów, z rozmaitymi dodatkami. Podstawą jest tutaj oczywiście gęsty sos stworzony na bazie takich przypraw jak m.in. kolendra, imbir, kurkuma, pieprz, chili, gorczyca. Godną uwagi propozycją jest np. curry z mięsem i mlekiem kokosowym lub curry słodko-kwaśne z wieprzowiną.

Specjalna mieszanka przypraw do curry to masala. Sekret wybitnego aromatu dań tajskich typu curry polega na tym, że przyprawy są każdorazowo świeżo mielone w moździerzu. Oczywiście mieszankę taką możemy przechowywać przez pewien czas, ale koniecznie musi ona znajdować się w szczelnie zamkniętym pojemniku, zabezpieczona przed wilgocią i schowana przed światłem, bo w przeciwnym wypadku straci swoje właściwości.

Kolejnym popularnym daniem jest kurczak w miodzie i ziołach. Choć nadal egzotyczne, zdecydowanie bliższe naszym rodzimym smakom. W związku z tym może to być doskonała propozycja dla tych, którzy chcą odkryć kuchnię tajską, ale powoli, rozpoczynając od prostych i znanych smaków.

Jak widać, kuchnia tajska jest niezwykle ciekawa i pozwala na wyjątkowe doznania smakowe. Warto po nią sięgnąć, by choć na chwilę poczuć egzotyczny klimat!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.