Nie da się ukryć, że ze wszystkich kuchni azjatyckich nadal to kuchnia chińska jest najbardziej popularna i szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Ale równie dużo do zaoferowania ma kuchnia tajska. Jest bardzo charakterystyczna, wyrazista i kolorowa. Jeśli nie boisz się eksperymentów kulinarnych i lubisz odkrywać nowe smaki, sztuka kulinarna Tajlandii to coś, co z pewnością Cię zainteresuje!

Kuchnia tajska – szczypta historii

Kuchnia tajska jest w dużej mierze mieszanką innych kuchni, przede wszystkim indyjskiej i chińskiej. Oczywiście nie oznacza to, że nie ma własnych, niepowtarzalnych smaków. Ma jak najbardziej, ale kształtowały się one przez wieki i czerpały inspirację z innych kuchni azjatyckich. Popularny wok, który wykorzystywany jest do przyrządzania wielu potraw kuchni tajskiej, pochodzi z Chin, a przecież dziś trudno wyobrazić sobie przygotowanie wielu dań tajskich bez tego ważnego naczynia.

Najważniejsze składniki kuchni tajskiej

W kuchni tajskiej z całą pewnością nie może zabraknąć świeżego, wyrazistego imbiru, trawy cytrynowej, liści limonki i oczywiście mleczka kokosowego, które dodawane jest do bardzo wielu potraw. Mieszkańcy Tajlandii w sposób szczególny upodobali sobie owoce morza – przede wszystkim skorupiaki takie jak krewetki czy homary. W najbardziej popularnych potrawach nie może zabraknąć ponadto ryb i sosów rybnych, ryżu, makaronu, grzybów, fasoli i oczywiście curry.

Smaki kuchni tajskiej

Kuchnia tajska jest bardzo aromatyczna, ale co istotne, wyjątkowo pikantna. Powszechnie uważa się, że to jedna z najbardziej ostrych kuchni azjatyckich. W związku z tym może nie przypaść do gustu miłośnikom zdecydowanie łagodniejszych smaków. Na szczęście najpopularniejsze potrawy kuchni tajskiej można w dość dowolny sposób modyfikować, ograniczając pikantne dodatki. Zresztą Tajlandczycy nie trzymają się bardzo sztywnych reguł, jeśli chodzi o gotowanie – ilu kucharzy, tyle może być smaków i przepisów na określone danie. Takie podejście zdecydowanie odróżnia kuchnię tajską od np. chińskiej, gdzie zachowanie pewnych proporcji i zasad jest ogromnie ważne. Ponadto wpływa na ogromną różnorodność kuchni.

Najpopularniejsze tajskie potrawy

Jedną z popularniejszych potraw jest pad thai. To nic innego jak makaron ryżowy z różnymi dodatkami. W pad thai nie może zabraknąć podsmażanego tofu, orzechów, oleju kokosowego, świeżej cebulki zielonej. Głównym składnikiem, obok makaronu, może być zarówno mięso z kurczaka, jak i np. krewetka (prosty przepis na pad thai z krewetkami i tofu znajduje się tutaj).

Innym popularnym daniem jest curry. Można je przyrządzać na bardzo wiele różnych sposobów, z rozmaitymi dodatkami. Podstawą jest tutaj oczywiście gęsty sos stworzony na bazie takich przypraw jak m.in. kolendra, imbir, kurkuma, pieprz, chili, gorczyca. Godną uwagi propozycją jest np. curry z mięsem i mlekiem kokosowym lub curry słodko-kwaśne z wieprzowiną.

Specjalna mieszanka przypraw do curry to masala. Sekret wybitnego aromatu dań tajskich typu curry polega na tym, że przyprawy są każdorazowo świeżo mielone w moździerzu. Oczywiście mieszankę taką możemy przechowywać przez pewien czas, ale koniecznie musi ona znajdować się w szczelnie zamkniętym pojemniku, zabezpieczona przed wilgocią i schowana przed światłem, bo w przeciwnym wypadku straci swoje właściwości.

Kolejnym popularnym daniem jest kurczak w miodzie i ziołach. Choć nadal egzotyczne, zdecydowanie bliższe naszym rodzimym smakom. W związku z tym może to być doskonała propozycja dla tych, którzy chcą odkryć kuchnię tajską, ale powoli, rozpoczynając od prostych i znanych smaków.

Jak widać, kuchnia tajska jest niezwykle ciekawa i pozwala na wyjątkowe doznania smakowe. Warto po nią sięgnąć, by choć na chwilę poczuć egzotyczny klimat!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here